NOGOMET

Grenkoba zmajev in vijoličnih, oboji upajo na boljše čase

Nogometaši Olimpije in Maribora so si s spodrsljajema pokvarili veseli december. Nadaljevanje sezone 22. februarja z velikim derbijem v Ljudskem vrtu.
Fotografija: Igralci Domžal so uspešno zaustavili prvega strelca lige Anteja Vukušića, ki je celo zastreljal enajstmetrovko. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Igralci Domžal so uspešno zaustavili prvega strelca lige Anteja Vukušića, ki je celo zastreljal enajstmetrovko. FOTO: Tomi Lombar

Prvo mesto po jesenskem delu prvenstva gor ali dol; nogometaši Olimpije na zimski odmor odhajajo nezadovoljni. V 20. krogu niso izkoristili remija Maribora z Rudarjem v Velenju (1:1; strelca Borna Petrović in Rok Kronaveter), da bi še povečali prednost pred največjim tekmecem iz Štajerske.
V ekipi trenerja Maribora Darka Milaniča so velika nihanja. FOTO: Blaž Samec
V ekipi trenerja Maribora Darka Milaniča so velika nihanja. FOTO: Blaž Samec

Zmaji so namreč v svojih Stožicah klonili pred Domžalami (0:1; Senijad Ibričić v 53. minuti iz enajstmetrovke), tako da se je njihova prednost s petih točk zmanjšala na štiri. »Škoda je, ker nismo izkoristili spodrsljaja Mariborčanov in ušli na sedem točk prednosti, a prvenstvo je še dolgo. Na napakah se učimo, to bomo poskušali popraviti. Imeli smo priložnosti, ampak smo bili preveč živčni, nismo bili natančni v podajah in na koncu je rezultat takšen, kot je,« je ugotavljal trener Olimpije Safet Hadžić.
 

Flop Vukušića


Čeprav je njegov glavni strelski adut Ante Vukušić prvi golgeter lige s 16 zadetki, ga je tokrat razočaral. Hrvat je v 79. minuti zastreljal kazenski strel, s katerim bi lahko izenačili izid in zeleno-beli bi lahko na krilih izenačenja morda priredili popoln rezultatski zasuk. Toda ostali so pri ničli polni grenkobe.

»Poznala se je odsotnost Čekičija. Povezuje igro, ima ideje in je nevaren za strel z dvajsetih metrov. Razumljivo je, da sodelovanje Lupete in Vukušića ni takšno kot med Čekičijem in Vukušićem, ker je Čekiči drugačen profil igralca. Je pol vezist, pol napadalec in brez njega smo izgubili na kombinatoriki,« je Hadžić predstavil glavni razlog za četrti poraz v sezoni. Olimpija je to jesen izgubila še z Aluminijem (0:1) in Muro (1:3) v gosteh ter Mariborom doma (2:4).

Zadnji poraz je treba pogledati tudi v povezavi s spomladanskim delom prvenstva, ki se bo začel 22. februarja. Takrat bo Olimpija gostovala prav pri Mariboru v Ljudskem vrtu in ob morebitnem porazu bi lahko prednost skopnela na pičlo točko, kar ne bi bil najugodnejši uvod v spomladanski del sezone za Ljubljančane.
 

Vprašaji nad zmajevim gnezdom


Druga stvar je, kaj se bo dogajalo s primopredajo Olimpije med odhajajočim predsednikom Milanom Mandarićem in novimi šefi. Vse kaže, da si je MM v tej vlogi ogledal še zadnjo tekmo zeleno-belih. S tem se veča negotovost pred nadaljevanjem sezone. V tem trenutku ni znano, kateri igralec bo zapustil zmajevo gnezdo, ali bo ostal Hadžić s svojo ekipo, kdo bo morebiti okrepil ekipo, navsezadnje ni niti jasno, kakšen bo ustroj v vodstvu in administraciji zeleno-belega kluba. Ve se le, da se bo moštvo na pripravah zbralo 13. januarja.
V ekipi trenerja Maribora Darka Milaniča so velika nihanja. FOTO: Blaž Samec
V ekipi trenerja Maribora Darka Milaniča so velika nihanja. FOTO: Blaž Samec

»V tej fazi bomo poskušali narediti nekatere stvari brez igralcev. Pogledali bomo, kaj se da izboljšati v igralskem kadru, da bi imeli dva dobra igralca na istem položaju,« se glasi Hadžićeva želja.
 

Idila po mariborsko


Medtem Maribor ostaja vzorno urejen klub, a s kopico težav na igrišču. Povezane so s selekcijo ter odnosi znotraj kluba in zunaj njega. Seveda se vse to kaže tudi na rezultatih vijoličnih (zgodnji izpad iz evropskega tekmovanja, zgodnji izpad iz tekmovanja za pokal Slovenije, tretje mesto na prvenstveni razpredelnici, negledljiva igra, vprašljiv razvoj ekipe s skromnimi dolgoročnimi potenciali ...), ki so za piko na še remizirali z milo rečeno skromnim, zadnjeuvrščenim Rudarjem v Velenju. V zadnjih dveh tekmah (prej poraz s Triglavom doma) so torej Mariborčani iztržili zgolj točko.


Kot da se to trenerja Darka Milaniča ni preveč dotaknilo, saj je neposredno po tekmi v Šaleški dolini govoril o odličnem odzivu igralcev po porazu s Triglavom, je obžaloval neučinkovitost in poudarjal, da so se knapi krčevito branili na zelenici, ki da ni omogočala kakovostne igre. »Ko slabše začnemo tekmo, se nam vsaka napaka pozna. Končni vtis jeseni kvari rezultat zadnjih tekem, o tem ni dvoma. Vzroke gre iskati v slabem izkoristku priložnosti,« je dejal Milanič, ki za prihodnost napoveduje: »Ni nam treba iti daleč nazaj v zgodovino, da se spomnimo, kaj vse se je dogajalo in kakšne zaostanke smo vmes že izničili. Pa kaj vse se je dogajalo že v tej sezoni. Tekem je ogromno, prvenstvo je dolgo. Zdaj se je treba odpočiti, začeti priprave za spomladanski del in nato se bodo obrnile tudi zadeve v igri.« Če se s tem strinja tudi športni direktor Zlatko Zahović, bo vijolična praznična idila popolna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije