JUDO

Gomboc blažen med dekleti

Na mastersu v Qingdau na Kitajskem osem slovenskih judoistov. Marjan Fabjan mora tudi zase pravilno razporediti moč.
Fotografija: Tina Trstenjak v kvalifikacijah za OI drži odlično drugo mesto. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Tina Trstenjak v kvalifikacijah za OI drži odlično drugo mesto. FOTO: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Sezona svetovnega pokala v judu se bo iztekla z mastersom v Qingdau, na katerem bodo od danes do sobote moči merili tako rekoč vsi, ki kaj veljajo v tem japonskem olimpijskem borilnem športu. Pravico do nastopa na turnirju v tem pristaniškem mestu, devetem največjem na Kitajskem, ima namreč le po najboljših dobrih trideset judoistov in judoistk iz vsake kategorije.

Za dragocene točke v svetovnem pokalu in kvalifikacijah za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu ter lepe denarne vsote (skupni nagradni sklad tekmovanja znaša skoraj 300.000 dolarjev), pri čemer bodo zmagovalci prejeli 9000, drugouvrščeni 6000 in tretjeuvrščeni po 3000 ameriških zelencev, se bo borilo osem Slovencev. V ženski konkurenci bodo naše barve zastopale Maruša Štangar (do 48 kg), Anja Štangar (do 52 kg, obe Olimpija), Kaja Kajzer (do 57 kg), Andreja Leški (do 63 kg, obe Bežigrad), Tina Trstenjak (obe do 63 kg), Klara Apotekar (do 78 kg), Ana Velenšek (nad 78 kg, vse Z'dežele Sankaku), kot naš edini moški predstavnik pa je tokrat blažen med dekleti Adrian Gomboc (Bežigrad, do 66 kg).

Želi si kolajno in še kakšno 5. mesto

To so v judu tudi naši glavni kandidati za izpolnitev zahtevne mednarodne norme za nastop na OI 2020. Če bi črto pod kvalifikacije potegnili danes (in ne šele 30. maja 2020), bi imeli prihodnje leto šest potnikov v japonsko prestolnico, in sicer branilko lovorike Trstenjakovo (2. na olimpijski lestvici v svoji kategoriji), Apotekarjevo (5.), Marušo Štangar (13.), Gomboca (16.), Velenškovo (17.) in Kajzerjevo (21.). Med tistimi, ki bi imeli zdaj normo, je sicer tudi Leškijeva, ki v kategoriji do 63 kilogramov zaseda 19. mesto, s čimer je uvrščena 17 mest za Trstenjakovo. Celjska šampionka je doslej zbrala 2606 točk več od judoistke Bežigrada (4565:1959) in je tako v veliko boljšem položaju, saj se lahko v tem športu na OI iz sleherne države uvrsti le po ena tekmovalka iz vsake kategorije.

Kakor koli že; Marjan Fabjan, strokovni direktor pri Judo zvezi Slovenije in glavni trener pri našem najuspešnejšem klubu Z'dežele Sankaku, si znova želi kolajno in še kakšno peto mesto, pri čemer opozarja, da se v Qingdau še zdaleč ne bo lahko prebiti do dvobojev za žlahtno kovino. »Konkurenca na mastersu je namreč peklenska, lahko se primerja celo z udeležbo na svetovnem prvenstvu,« je ocenil 61-letni Celjan, ki sicer ni odpotoval na Kitajsko. »Na vsaki tekmi tudi ne morem biti (več) zraven. Ker nas že kmalu po mastersu čakajo priprave v Italiji in Avstriji, moram pravilno razporediti moč, saj moram že zaradi napornih voženj s kombijem ostati svež,« je poudaril Fabjan. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije