TENIS

Glavna novost: vrača se Bedene

Na challengerju v Portorožu avgusta tudi najboljši slovenski igralec. Ideja o ženskem turnirju namesto moškega za zdaj padla v vodo.
Fotografija: Aljaž Bedene je v Portorožu nastopil le prvo leto. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Aljaž Bedene je v Portorožu nastopil le prvo leto. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Aljaž Kos, direktor največjega teniškega turnirja v Sloveniji, portoroškega challengerja Zavarovalnica Sava Slovenia Open, je kot glavni novosti letošnjega tekmovanja navedel nedeljski finale (namesto v soboto) in zgolj štiri igralce v kvalifikacijah, a od 12. do 18. avgusta bo na Obali še ena veliko pomembnejša novost: prvič po letu 2013 bo namreč spet zaigral Aljaž Bedene.

Po koncu lanskega turnirja, na katerem ni nastopil nihče od naših najprepoznavnejših igralcev, je bilo veliko govora o tem, da bi bilo bolj smiselno v Sloveniji gostiti žensko turnejo. V zadnjem času namreč spet bolje kaže slovenskemu ženskemu tenisu kot moškemu in zdelo se je, da so temu preskoku naklonjeni tudi na teniški zvezi. A se je zapletlo.

»Razgovori s tekmovalkami oziroma njihovimi predstavniki so stekli takoj po lanskem turnirju. Za organizacijo ženskega turnirja bi potrebovali dvakrat več sredstev, a od večine nismo dobili zagotovila, da bodo igrale, zato h generalnemu sponzorju nismo mogli z njihovimi pozitivnimi odgovori. Potrebovali bi stoodstotna zagotovila, a smo ga dobili le od Kaje Juvan in Andreje Klepač. Nikogar ne obtožujem, a drugih potrdil pač ni bilo,« je pojasnil direktor teniške zveze Gregor Krušič. Ženski turnir bi imel nagradni sklad 110.000 evrov, kar pomeni, da bi bil proračun 220.000 in 260.000 evrov.
 

Sponzor za Aljaža


Proračun moškega turnirja bo precej nižji, okoli 150.000 evrov, letos pa bo nižji nagradni sklad kot lani (s 65.000 na 46.600), saj morajo po novem vsi prireditelji igralcem plačati nastanitev za ves teden za dve osebi, kar nanese okoli 25.000 evrov.
Aljaž Bedene je v Portorožu nastopil le prvo leto. FOTO: Reuters
Aljaž Bedene je v Portorožu nastopil le prvo leto. FOTO: Reuters

Ker rok za prijave še teče, ni jasno, kdo se bo avgusta meril na Obali (po novih pravilih igra 48 igralcev, ne več 32), a tako ali tako bo poudarek na domačih. In po šestih letih bo spet nastopil Aljaž Bedene, ki je v Portorožu igral le prvo leto ob selitvi turnirja iz Ljubljane. »Vedno poskušamo narediti vse, da bi igrali naši najboljši, kar nam v prejšnjih letih ni uspelo. Letos smo podpisali pogodbo z Aljažem, kar je neke vrste nadgradnja turnirja,« je zadovoljen Krušič, o pogajanjih z našim najboljšim igralcem pa dodal: »Izpolnili smo njegovo željo, da se v Sloveniji najde sponzor zanj, to je Zavarovalnica Sava. Želel si je igrati, hkrati pa tudi, da se mu pomaga.«
Bedenetov nastop lahko prepreči le še kakšen izjemen rezultat v nekaj naslednjih tednih, saj bi moral igrati na turnirju iz serije masters v Cincinnatiju (ki poteka isti teden), če bi bil tja uvrščen ob prvem rezu. A za to bi potreboval uvrstitev globoko v petdeseterici na svetovni lestvici … Če bi bil do 50. na ATP, pa ne bi bil uvrščen v Cincinnati, potem bi morali portoroški prireditelji povišati nagradni sklad (denar za to je rezerviran) in mu nameniti posebno povabilo. A to so že sladke skrbi. Predvsem za Bedeneta, ki je ta čas 93. na svetu.

Z Blažem Rolo pogovori še potekajo, če bo Blaž Kavčič telesno nared, ga čaka posebno povabilo, še tri bodo razdelili med domače igralce na posebnem mini turnirju tik pred challengerjem. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije