LETOŠNJE SEZONE KONEC

S kolesom v steno pri 50 na uro, polomljeni Froome: Srečen sem, da sem živ

Objavljeno 16. junij 2019 15.10 | Posodobljeno 16. junij 2019 15.24 | Piše: STA, A. L.

»Imel sem srečo v nesreči. Posledice bi lahko bile hujše,« pravi kolesar.

Chris Froome. FOTO: Reuters
SAINT-ETIENNE – Kolesarski zvezdnik Chris Froome uspešno okreva po hudih poškodbah, ki jih je utrpel pri padcu med ogledom etapne trase kriterija Dauphine. Njegovo stanje je iz dneva v dan boljše, kot pravi kirurg, pa ni prav nobene možnosti, da bi v letošnji sezoni še tekmoval. Britanec se s tem ne obremenjuje, pravi, da je lahko vesel, da je sploh še živ.

»Imel sem srečo v nesreči. Posledice bi lahko bile hujše in v tem trenutku je najpomembneje, da sem živ in da vem, da bom popolnoma okreval. Zavedam se, da bo okrevanje dolgo in naporno. Prepričan pa sem, da to ni konec moje kariere, verjamem, da se bom vrnil med najboljše kolesarje na svetu,« je optimistično razpoložen 34-letni Froome, ki bo v bolnišnici v St. Etiennu ostal kar šest tednov, rehabilitacija pa bo nato trajala pol leta.

»Hvala vsem, ki so mi v teh dneh pošiljali sporočila podpore. Česa takega res nisem pričakoval. Hvaležen sem vsem, ta podpora mi veliko pomeni in mi v teh težkih trenutkih, ki jih preživljam v postelji, izboljšuje razpoloženje,« se zahvaljuje kolesar ekipe Ineos.

Froome je med ogledom trase pred četrto etapo kriterija Dauphine izgubil nadzor in se s hitrostjo 54 km/h zaletel v steno. Pri tem je utrpel številne zlome, med drugim kolka in desne stegnenice. S helikopterjem so ga prepeljali v bolnišnico v Saint-Etiennu. Tam so ga zdravniki operirali, poseg pa je zaradi kompleksnosti poškodb trajal kar osem ur.

Že kmalu po nesreči je bilo jasno, da Froome nikakor ne bo mogel napadati pete zmage na julijskem Touru, s katero bi izenačil rekord v številu zmag, ki ga imajo v lasti Francoz Jacques Anquetil, Belgijec Eddy Merckx, Francoz Bernard Hinault in Španec Miguel Indurain.
Deli s prijatelji