Federer v Boston namesto v Pariz

Zapleta se s pisanim koledarjem teniških turnirjev. Roland Garros že teden po New Yorku, najbolj jezni Švicarji.
Fotografija: Roger Federer septembra v Parizu ne bo mogel nastopiti, takrat bo namreč njegov Laverjev pokal v Bostonu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Roger Federer septembra v Parizu ne bo mogel nastopiti, takrat bo namreč njegov Laverjev pokal v Bostonu. FOTO: Reuters

Med športnimi panogami, pri katerih se bo tekmovalni koledar v luči ukrepov proti širjenju koronavirusa posebno spreminjal, je tenis. Turnirji si sledijo iz tedna v teden, številni privrženci so že začeli odštevati do dogodka za grand slam št. 2 v tej sezoni, pariškega spektakla Roland Garros. A s tradicionalnega majsko-junijskega termina so ga prireditelji premaknili v jesen in se že soočili s številnimi kritikami.

Resda Rafael Nadal serijsko niza lovorike v Parizu in zato ta turnir vedno znova pritegne posebno pozornost španske športne javnosti, a ko gre za podporo na tribunah, je ta v primeru Rogerja Federerja še posebno izrazita. Njegov Basel od francoske metropole ni daleč, tudi iz drugih delov dežele natančnih ur in okusne čokolade prihajajo na prizorišče navijači izjemnega rojaka, ta pa povrhu – in še zdaleč ne le v Parizu – občuti silno podporo tudi številnih nevtralnih opazovalcev.
 

Švicarji ogorčeni


Kot kaže, tokrat na tem turnirju, ki z Melbournom, Wimbledonom in New Yorkom spada v prestižno četverico, Federerja ne bo. Prireditelji so namreč pred dnevi sporočili novi termin in – ne glede na vse težave zadnjih dni pri sestavljanju športnih koledarjev – marsikoga presenetili: namesto 24. maja bo Roland Garros odprl svoje dveri 20. septembra. A ne bi šlo za kakšno posebnost, če ne bi bilo to komaj en teden po odprtem prvenstvu ZDA, v tem novem koledarju pa se bo tako Pariz prekrival z Laverjevim pokalom, prestižnim dvobojem med selekcijo Evrope in drugih celin. Ta bo od 25. do 27. septembra v Bostonu, tribune so že razprodane, dogodek pa je pomemben predvsem za švicarskega zvezdnika, saj je prav njegova agencija za trženje Team8 močno vpeta v organizacijo. In če so se pri treh izvedbah (Praga 2017, Chicago 2018 in Ženeva 2019) postave spreminjale, pri 38-letniku iz Basla ni bilo dvomov: ker je to njegov dogodek, je nastopil na vseh treh.

Ogorčeni švicarski navijači v spletnih klepetalnicah že napadajo pariške prireditelje, češ da so bili pri izbiri novega termina netaktni, povrhu naj bi zdaj razgrnili preprogo Nadalu in njegovi novi lovoriki – na tem turnirju jih je osvojil že ducat, skupno jih ima za grand slam 19, kar pomeni, da bi se v primeru nove zmage veselil že dvajsetič. Prav toliko skupnih zmag na štirih turnirjih pa je zbral Federer, za zdaj več od kogar koli v moški karavani. Jasno, sprememba na vrhu se lahko zgodi že prej, po Wimbledonu in New Yorku, vseeno pa ne prav posrečena poteza pariških prirediteljev buri duhove. Pa ne le v Švici.

»To je tako, ko igralcev nihče ničesar ne vpraša,« je bil jasen Vasek Pospisil, član sveta igralcev pri ATP. Kanadčan, čigar starši so se leta 1988, dve leti pred njegovim rojstvom, izselili iz Češkoslovaške, resda nikdar ni spadal v najožji svetovni vrh. Ponaša pa se z wimbledonsko lovoriko med dvojicami z Jackom Sockom (2014). 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije