Fak zaradi prehlada ob želeno hitrost

Za popolno podobo manjkal vidnejši dosežek domačih biatloncev. Na slovenski postaji svetovnega pokala 18.500 gledalcev.
Fotografija:
Odpri galerijo

Najbolj zadovoljni so bili ob slovesu s pokljuško generalko svetovnega prvenstva 2021 prireditelji, saj so se gledalci odzvali na klic vrhunskega biatlona v lepem številu, skupno jih je bilo v štirih dneh 18.500. Nad progo in stadionom navzlic s snegom zelo skopi zimi ni bilo pripomb. Za popolno podobo je ob koncu v prestižnem skupinskem startu manjkal le vidnejši dosežek domačega aduta Jakova Faka, tokrat ob zoprnem prehladu 21. Zmagal je Francoz Quentin Fillon Maillet.

O izčrpanosti številnih iz biatlonske karavane po tretji postaji januarskega sporeda ni bilo dvomov, ne nazadnje je to potrjeval pogled na seznama sklepnih pokljuških preizkušenj v skupinskem startu. Zlasti v ženski konkurenci je četrtina tistih, ki bi lahko tekmovale, vključno z obolelo vodilno biatlonko sezone Tiril Eckhoff iz Norveške, ta nastop izpustila. In najbrž bi ga tudi Fak, če ne bi šlo prav za domačo tekmo.


»Žal mi je, da nisem mogel z boljšim izidom za konec razveseliti te množice,« je dejal Jakov ob pogledu na do vrha polno osrednjo tribuno edinega biatlonskega stadiona pri nas in nadaljeval: »A ob prehladu in po slabem počutju dan prej se boriš, kolikor je bilo le mogoče, ni mi pa bilo prav navadno, ko so nekateri tekmeci drveli mimo, nakar sem v smučini ostajal sam.« Ob drugačnem scenariju mu nova uvrstitev med najboljšo deseterico ne bi ušla, na prejšnjem skupinskem startu pred dvema tednoma v Oberhofu je bil 5.
 

Upa, da se stanje ne bo poslabšalo


»Ne bi mu dovolil starta, če bi se zbudil s povišano telesno temperaturo, ker pa vsaj za zdaj ne gre za nič hujšega razen prehlada, ki ob januarsko nenavadno visokih temperaturah očitno ni presenetljiv, sem mu prepustil odločitev o nastopu. Je pa bila to zanj že deveta tekma v zadnjih dveh tednih, kar seveda terja davek,« je poudaril glavni reprezentančni trener Uroš Velepec. Seveda upa, da se z zdravjem edinega slovenskega biatlonca, ki se je na bližnjem svetovnem prvenstvu (od 13. do 23. februarja) edini med našim realno sposoben večkrat boriti za visoka mesta, ne bo kaj zapletlo.

Kot tudi drugim potnikom za prvenstvo bo zdaj Velepec namenil štiri dni počitka v domačem okolju, nato se bo izbrana vrsta odpravila na dober teden dolge priprave v Obertilliach na Tirolsko.
Junak zanimivega moškega skupinskega starta je bil Fillon Maillet, prvič doslej na najvišji pokljuški stopnički. Za 27-letnika je bila to tretja zmaga v svetovnem pokalu, v skupinskem startu je bil najboljši pred natanko enim letom v Anterselvi, veseli se odhoda v ta kraj na letošnje svetovno prvenstvo.

»Spoznal sem, da sem odlično pripravljen, zato bi si tam želel vsaj eno posamično zlato kolajno in naslov najboljših med štafetami,« je dejal član francoske vrste, ki je zdaj še močnejša kot v preteklosti. Pa četudi na stopničkah zadnje moške preizkušnje na Pokljuki ni bilo Martina Fourcada, prvi norveški as Johannes Thingnes Bø je bil tretji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije