Dončić v Dallas, da v letu dni zamenja Nowitzkega

Luka Dončić je že odpotoval v ZDA, kjer ga čakajo kondicijski treningi. Sezono lige NBA začenja v Phoenixu, prej ga čaka gostovanje v Aziji.
Fotografija: Luka Dončić je pripravljen na nove izzive pod koši lige NBA. Foto: Dallas Mavericks
Odpri galerijo
Luka Dončić je pripravljen na nove izzive pod koši lige NBA. Foto: Dallas Mavericks

DALLAS – Prihodnji mesec bo minilo šest let, odkar se je golobradi 13-letni fantič Luka Dončić odpravil v Madrid. Ogledniki Reala so ga opazili v dresu ljubljanske Olimpije in ga kot enega od številnih poklicail v svoje vrste, da pokaže, kaj zna. Luka je medtem zrasel, zbral številne nagrade in pokale s člani Reala, pred dobrim mesecem pa postal košarkarski milijonar, ki ga željno pričakuje liga NBA, najmočnejše klubsko tekmovanje. Drugi časi torej, ko 19-letni Dončić odpira novo poglavje v svojem življenju. Letošnje poletje je bilo za Luko pestro in naporno, nekaj prostih dni je vendarle našel in jih preživel na morju, ljubitelji košarke so ga opazili tudi v Zagorju ob Savi, kjer živi njegova srčna izbranka Anamaria. Večino časa pa je Dončić treniral. V Ljubljani je združil moči in vadil skupaj z reprezentančnimi kolegi Aleksejem Nikolićem, Edom Murićem in Luko Rupnikom. V četrtek se je poslovil od Slovenije in odpotoval v ZDA, kjer ga najprej čaka zahtevno delo s kondicijskim trenerjem.

Prvič proti Kokoškovu

V Dallasu bodo priprave na novo sezono uradno začeli 21. septembra, sledi pot v Azijo, točneje na Kitajsko. Dončićeve tam 5. in 8. oktobra čaka obračun s Philadlephio. Domači debi bo Luka doživel 12. oktobra, ko Dallas gosti Charlotte. Nova, 73. sezona lige NBA se bo za Luko začela tam, kjer si je verjetno tudi sam želel. Zagotovo pa prav tako Američani, ki bodo že takoj videli obračun med Dončićem in prvim izborom drafta DeAndrejem Aytonom. Dallas bo namreč 17. oktobra gostoval pri Phoenixu, ki ga vodi nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov. Dallas v zadnji sezoni ni navdušil, zbral je 24 zmag in 58 porazov. To je bilo dovolj za skromno 13. mesto v zahodni konferenci oz. predzadnje v jugozahodni diviziji. Letos ciljajo višje. Moštvo so okrepili DeAndre Jordan, Devin Harris, Jalen Brunson, Ray Spalding, Kostas Antetokounmpo, Ryan Broekhoff in Ding Yanyuhang. Novo enoletno pogodbo je s klubom podaljšal tudi 40-letni Nemec Dirk Nowitzki. »V Luko Dončića polagamo velike upe. Želimo si, da bi se lepo razvijal. Prepričan sem, da ima za to vse potrebne pogoje. Predvsem pa je pameten fant z visokim košarkarskim inteligenčnim količnikom,« je pred dnevi na Lukov račun prav Nowitzki izrekel nekaj pohval. Dirk je obiskal košarkarsko druženje otrok, z vsakim je udaril v roko, potem pa napovedal, da se bo med sezono odločil, ali bo poleti 2019 sklenil bogato kariero in krmilo ekipe predal v roke našega asa. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije