Dončić ne igra na čips in čokolado

Namesto trojnega dvojčka rafal trojk. Dres s številko 77 gre za med.
Fotografija: Luka Dončić je velika košarkarska in prodajna uspešnica v ligi NBA. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić je velika košarkarska in prodajna uspešnica v ligi NBA. FOTO: Reuters

Skoraj ni dneva, ko Luka Dončić ne okrepi svoje kandidature za najboljšega košarkarja lige NBA z novo fantastično predstavo. Potem ko mu v petih zaporednih tekmah met za tri točke ni šel najbolje od rok (njegov skupni izkupiček je bil 5:29), je napovedal, da bo moral nameniti tej prvini več časa pri vadbi. Toda sadovi so prišli veliko hitreje, ko se je nadejal.

Ob zmagi nad Portlandom s 120:112 je zadel osem trojk z 12 poskusi, eno več kot v prejšnji sezoni med dvobojem z New Orleansom (7:10) in izboljšal svoj osebni rekord. In kdo ve, kaj že pripravlja za naslednje dneve. Dallas je eno tekmo s Portlandom v domači dvorani izgubil že oktobra, v revanši pa ni bil tako gostoljuben, čeprav že desetič zapored ni mogel računati na Kristapsa Porzingisa. Tim Hardaway je dosegel 29 točk, junak dvoboja pa je bil kajpada Dončić s 35 točkami, 8 skoki in 7 asistencami.

»Na prejšnjih tekmah nisem mogel zadeti ničesar, tokrat pa je žoga padala v obroč, kot sem navajen,« je po četrti zaporedni zmagi poudaril Ljubljančan, od katerega so gledalci pričakovali, da bo dosegel svoj 21. trojni dvojček v ameriški karieri in izenačil klubski rekord Jasona Kidda, ki je za Teksašane igral v letih 1994–96 in 2007–2012.

Vštevši še sezone pri Phoenixu, New Jerseyju in New Yorku pa je zbral 107 trojnih dvojčkov in zaseda četrto mesto na večni lestvici lige NBA za Oscarjem Robertsonom (181), Russllom Westbrookom (145) in Magicom Johnsonom (138). Slednji je denimo do 21. rojstnega dneva, ki ga bo Dončić praznoval 28. februarja, prilezel do številke sedem.
 

Dončić na šestem mestu


»Lukovi dosežki so nori. Opozoriti pa moramo, da je današnja košarka veliko hitrejša, kot je bila v Kiddovih časih. Frekvenca napadov je večja, posledica pa je več košev, skokov in asistenc. Spremenilo se je marsikaj. Ko je Dirk Nowitzki prišel k nam pri 20 letih, je bil visok, toda od njega ni nihče veliko pričakoval kar čez noč, imel je težave z angleščino in ni bil tako zrel, kot je Luka, ki ima za nameček precej ulične iznajdljivosti. Ko sem enkrat vprašal Dirka, kaj je jedel pred tekmo, mi je odgovoril: čips in čokoladice snickers. To je danes nepredstavljivo,« je pojasnil Mark Cuban, lastnik moštva Dallas Mavericks, ki je kot spreten poslovnež navdušen nad povečanjem zanimanja za predstave svojega moštva.

Gledanost televizijskih prenosov tekem Teksašanov v prvih treh mesecih prvenstva se je denimo povečala za 33,6 odstotka, Dončićev dres s številko 77 pa je šesti najbolj prodajani v ligi NBA za majicami z napisi LeBron James (LA Lakers), Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), Stephen Curry (Golden State), Jayson Tatum (Boston) in James Harden (Houston). Nekaj rezerve pa ima Dallas pri skupni prodaji klubskih spominkov, saj ni med vodilno deseterico, v kateri izstopajo LA Lakers, Boston Celtics, Philadelphia 76ers, Toronto Raptors, Milwaukee Bucks in Golden State Warriors. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije