SKOKI

Domen že zagrizel v kislo jabolko

Najmlajši od bratov Prevc računa, da se bo med elito vrnil v Ruki. Najboljši slovenski klub Triglav brez svojega skakalca v Visli.
Fotografija: Domen Prevc tuhta, kako bi svoje skakanje dvignil na višjo raven. Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Domen Prevc tuhta, kako bi svoje skakanje dvignil na višjo raven. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – Zdi se kar težko verjetno, toda najboljši slovenski klub v smučarskih skokih, kakor se tako zelo radi (po)hvalijo pri SK Triglav, na uvodni postaji 40. sezone svetovnega pokala v Visli dejansko nima svojega skakalca.

Domen Prevc tuhta, kako bi svoje skakanje dvignil na višjo raven. Foto: Marko Feist
Domen Prevc tuhta, kako bi svoje skakanje dvignil na višjo raven. Foto: Marko Feist

Od članov kranjskega društva je bil odhodu na Poljsko še najbližje Domen Prevc, ki je dvoboj za sedmo mesto v slovenskem udarnem moštvu izgubil proti Tomažu Nagliču. Priložnost naj bi dobil čez teden dni v Kuusamu, kjer je pred dvema letoma prvič okusil slast (posamične) zmage med elito. Toda 19-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih ni razočaran, ker ni zraven v Šleziji.
 

Odhod v Vislo bi bila zanj kazen


»Če sem iskren, bi bila zame celo kazen, če bi moral v Vislo, saj s svojimi zdajšnjimi skoki tam ne bi prav veliko iztržil. Ker nočem vikenda – povedano v narekovajih – vreči stran, je bolje, da sem ostal doma na treningu,« je pojasnil najmlajši od bratov Prevc in pristavil, da se bo poskušal čim bolje pripraviti za Ruko (od 23. do 25. t. m.), saj mu je tamkajšnja naprava precej ljubša od poljske, poimenovane po domačem šampionu Adamu Malyszu.

V zadnjem obdobju je veliko časa posvetil preizkušanju opreme, kar je po njegovem – ob odpadlih pripravah v Innsbrucku – eden od razlogov, da tehnike svojega skakanja ni izpilil tako dobro, kot bi si želel. Kakor je razkril, so se njegovi skoki na treningu v Planici že obrnili v pravo smer, se pa zaveda, da ena lastovka še ne prinese pomladi. Jasno mu je, da do Kuusama še ne bo v svoji optimalni formi, bo pa vso energijo usmeril v to, da bi se na Finskem predstavil v čim lepši luči.
 

Ne stiska ga tako kot v šoli


Zaradi uspehov, ki jih je že dosegel (v svetovnem pokalu je slavil že štiri zmage), ve, da se od njega pričakuje več kot od drugih, zato občasno čuti določen pritisk. Vendar tega ne primerja s tistim stiskanjem pri srcu, ki ga je doživljal v šoli, ko je med vračanjem kontrolk nestrpno čakal na to, ali bo dobil tisto dvojko ali ne. Na to na neki način gleda kot na dodatno spodbudo.

»Po svoje so takšni trenutki dobrodošli, da v želji po vrnitvi na položaje, na katerih sem že bil, še bolj zagrizem v kislo jabolko,« je poudaril mladi član kranjskega Triglava. Na ponovitev lanskega čudeža reprezentančnega kolega Jerneja Damjana, ki je pred letom dni izpustil Vislo in se nato med elito vrnil z odmevno zmago v Ruki, seveda ne more računati.


»Če bi bilo tako preprosto, bi se odpovedal še kateri tekmi. Ne, treba je ostati realen in razmišljati le o naslednjem treningu, ne pa o tem, kako boš osvojil prvo mesto. Če imaš namreč pred očmi le zmago, boš zagotovo pogorel že na vrhu zaletišča – na startni klopi,« je še dejal Domen. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije