SKOKI

Domen tudi v Planici ničesar ne pričakuje

Najmlajši od bratov Prevc zdaj med favoriti še na letalnici bratov Gorišek. Na večni lestvici dohitel izumitelja škarjastega sloga Jana Boklöva.
Fotografija: Domen Prevc je po sušnih dveh letih spet okusil slast zmage v svetovnem pokalu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Domen Prevc je po sušnih dveh letih spet okusil slast zmage v svetovnem pokalu. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Še Alfred Hitchcock in drugi sloviti mojstri trilerja bi težko zrežirali bolj razburljivo srhljivko, kot so jo najboljši smučarski skakalci uprizorili na sklepnem dejanju tretje norveške turneje Raw Air, ki je upravičila svoje ime (v prevodu Surov zrak). Na Pošasti, kakor so Norvežani poimenovali velikanko v Vikersundu, največjo letalnico na svetu (s svetovnim rekordom 253,5 metra), je namreč Domen Prevc predvčerajšnjim zmagal z najmanjšo možno razliko.
Domen Prevc je po sušnih dveh letih spet okusil slast zmage v svetovnem pokalu. FOTO: Reuters
Domen Prevc je po sušnih dveh letih spet okusil slast zmage v svetovnem pokalu. FOTO: Reuters

Po dveh serijah z izjemnimi daljavami je imel namreč enfant terrible slovenskih skokov vsega desetinko točke (0,1!) naskoka pred japonskim zvezdnikom Rjojujem Kobajašijem. A zmagoslavje 19-letnika iz Dolenje vasi pri Železnikih je bilo popolnoma zasluženo, konec koncev je bil dan prej že najboljši posameznik na moštveni tekmi, na kateri je prispeval levji delež k prvemu mestu Slovenije.

Najmlajši od bratov Prevc je skupaj z reprezentančnimi kolegi tako poskrbel za najlepšo reklamo za finale svetovnega pokala 2018/19, ki bo od tega četrtka do nedelje na letalnici bratov Gorišek. »Tekem v Planici se že zelo veselim, a tudi tam ne bom ničesar pričakoval,« je po vikersundskem podvigu poudaril Domen in priznal, da ga je nedeljska zmaga prijetno presenetila.
 

Nekako le izpraskal potrebne metre


»Moj prvi polet je bil odličen, drugi pa se mi je malo ponesrečil, vendar sem se v drugem delu nekako le ujel in izpraskal metre, ki sem jih potreboval,« je pojasnil najstnik iz Selške doline, ki se je s peto zmago na 48. mestu večne lestvice izenačil s takšnimi asi, kot so švedski izumitelj škarjastega sloga Jan Boklöv, Finec Jari Puikkonen in Norvežan Daniel-Andre Tande.

»To je bil še en sanjski dan v mojem življenju! Ne v službi, ker jaz v tem, kar delam, uživam; to ni služba,« je še dejal Domen, ki je turnejo Raw Air kot tretji najboljši Slovenec za svojim bratom Petrom Prevcem (12.) in Timijem Zajcem (16.) končal na skupnem 18. mestu. Brez spodrsljaja v kvalifikacijah Trondheima in posledično tamkajšnje ničle pa bi se nemara vmešal v boj za najvišje uvrstitve, če ne celo za bogato denarno nagrado v višini 100.000 evrov, ki so si jo na koncu razdelili najboljši trije, Kobajaši (60.000 evrov), Avstrijec Stefan Kraft (30.000) in Norvežan Robert Johansson (10.000).


Ne gre prezreti, da je imel skupni zmagovalec Kobajaši, ki je na najboljši poti k temu, da po novoletni in norveški turneji ter velikem kristalnem globusu osvoji tudi malega za končno prvo mesto v posebnem seštevku poletov, po 15 serijah pičle 2,9 točke zaloge pred drugouvrščenim Kraftom. »Seveda je boleče, če imaš po 15 skokih in poletih tako majhen zaostanek. A treba je priznati, da je Rjoju zasluženo zmagal.

Vse je bilo pošteno, zato lahko zgolj rečem, kapo dol,« je velikemu japonskemu tekmecu športno segel v roke 25-letni Avstrijec, ki bo konec tedna v najožjem krogu favoritov tudi v Planici. Ob Kobajašiju in Prevcu, seveda. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije