Domen Prevc je dodal še eno kljukico

V Bischofshofnu se danes obeta huda bitka za skupno zmago na 68. novoletni turneji. Najboljše karte ima Poljak Dawid Kubacki, od naših najbolje kaže najmlajšemu Prevcu.
Fotografija: Domna Prevca so v Avstriji prevevali mešani občutki. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Domna Prevca so v Avstriji prevevali mešani občutki. FOTO: Matej Družnik

Kdor je pred začetkom 68. novoletne turneje v smučarskih skokih stavil na skupno zmago Dawida Kubackega ali Mariusa Lindvika, je pred današnjim sklepnim dejanjem v Bischofshofnu še posebno na trnih. Obeta se mu namreč, da bo vsaj potrojil svoj vložek, kajti izkušeni Poljak in mladi Norvežan pred začetkom prestižnega tekmovanja nista spadala v ožji krog favoritov.

Toda Kubacki in Lindvik sta v Innsbrucku izkoristila zahtevne razmere, unovčila izjemno agresiven odriv in si priborila najboljše karte. Neustrašni viking je še drugič zapored premagal vso konkurenco in se v seštevku turneje zavihtel tik pod vrh, na katerem zdaj kraljuje 29-letni skakalec iz Novega Targa na jugu Poljske, ki se je z 2. mestom še tretjič zapovrstjo povzpel na zmagovalni oder.

Pred zadnjo preizkušnjo na Solnograškem ima Kubacki 9,1 točke naskoka (približno pet metrov) pred Lindvikom, kljub ne ravno blestečim nastopom na Bergislu sta v igri za končno zmago še vedno tudi Nemec Karl Geiger (v Innsbrucku je bil 8.) in Japonec Rjoju Kobajaši (14.), ki za vodilnim Poljakom zaostajata za 13,3 oziroma 13,7 točke.

»Zavedam se, da sem v najboljšem položaju, a se s skupno razvrstitvijo ne obremenjujem. Ker lahko vplivam le na svoje skoke, je moja naloga, da ostanem stoodstotno zbran. V Innsbrucku sem bil s prvim nastopom zadovoljen, z drugim pa ne preveč, zaradi česar imam mešane občutke,« s predstavo na Tirolskem ni bil povsem zadovoljen Kubacki. Zato pa je bil do ušes nasmejan Marius. »Zaostanek za Dawidom sicer ni majhen, toda vsekakor imam še možnosti,« od silne sreče kar lebdi letos še neporaženi 21-letni Norvežan, ki je imel – tako kot njegovi reprezentančni kolegi – na rami napis Bjørn, stay strong (Bjørn, ostani močan). Z njim poskušajo vliti moč nekdanjemu skakalnemu zvezdniku Bjørnu Einarju Romørnu, ki boleha za rakom.
 

V Bischofshofnu je doživel že marsikaj


Podobno kot Kubacki in Lindvik pred začetkom tekmovanja štirih skakalnic na stavnicah nista kotirala v vrhu, tudi Domen Prevc pred uvodno postajo v Oberstdorfu ni bil med glavnimi slovenskimi aduti. A 20-letni član kranjskega Triglava je začel pred novim letom skakati zelo stanovitno, tako da je zdaj kot skupno osmi naš najvišje uvrščeni reprezentant v seštevku turneje. Za realno dosegljivim 6. mestom, ki ga drži Nemec Stephan Leyhe, zaostaja le za 4,4 točke.


»Razlike pred menoj niso velike, kot tudi za menoj ne. Moral se bom zbrati še za tekmo v Bischofshofnu. Če bom želel obdržati lepo uvrstitev, bom moral prikazati še dva vrhunska skoka,« je poudaril najmlajši od bratov Prevc, ki kljub 10. mestu v Innsbrucku, kjer je bil po uvodni seriji celo šesti, ni bil povsem zadovoljen. »Toda na tekmi se je dogajalo marsikaj, zato menim, da smo zelo uspešno prestali preizkušnjo in dodali še eno kljukico.«

Mešane občutke je imel tudi Peter Prevc. Nič čudnega, ko pa je bil po prvem »polčasu«, po katerem je zasedal 4. mesto, na pragu stopničk. V finalu je na žalost izgubil pet mest. »Če bi mi kdo pred tekmo rekel, da bom deveti, bi bil seveda vesel, toda po uvodni seriji, ko mi je prvič na tej turneji uspel zelo dober prvi skok v konkurenci, mi je kazalo res odlično. A bo tudi držalo, da so imeli najboljši proti koncu zelo slabe razmere,« je zmagovalec novoletne turneje 2015/16 potegnil črto pod kaotično preizkušnjo na Bergislu in se ozrl na sklepni spektakel v Bischofshofnu. »Na tej skakalnici sem doživel že marsikaj; bil sem že dober, a tudi slab kot, denimo, predlani in pred tremi leti, ko prav tako nisem bil prav dobre volje,« se je spomnil Peter, ki bi – če bi se že moral odločiti – za glavnega kandidata za skupno zmago izpostavil Lindvika, ker »si najbolj upa odriniti na glavo«.

Bratoma Prevc je v Innsbrucku za ovratnik dihal Anže Lanišek (11.). »Z doseženim moram biti zadovoljen. Zaradi dežja so bile namreč razmere zelo zahtevne, drsnost zaletne smučine je bila slabša, zaradi česar smuči niso stekle normalno. Na hitrosti se morda niti ni poznalo, le občutek ni bil takšen kot običajno. Za nameček je bilo tudi precej temno; že ko sem se vzpenjal proti vrhu zaletišča, sem ugotavljal, da bi marsikje drugje že prižigali žaromete,« je na glas razmišljal 23-letni član SSK Mengeš, ki je med 20.200 gledalci hitro ugledal svoje zveste navijače – mater Andrejo, srčno izbranko Nastjo ter prijatelja Primoža in Marjano –in jim pomahal​.

Med dobitnike točk je od naših na Bergislu skočil tudi Timi Zajc (20.), ki je moral po tekmi na dopinško kontrolo, medtem ko sta Cene Prevc (36.) in Rok Justin (38.) ostala praznih rok. Namesto slednjega je v Bischofshofen pripotoval Anže Semenič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije