FORMULA 1

Domače slavje je najslajše

Lewis Hamilton dobil domačo dirko v cirkusu formule 1. V SP ima 39 točk prednosti pred Valtterijem Bottasom.
Fotografija:
Odpri galerijo

SILVERSTONE – Doma je najlepše, Lewis Hamilton je namreč v Silverstonu zmagal na letošnji deseti dirki svetovnega prvenstva v formuli 1, ki je štela za Veliko nagrado Velike Britanije. Za voznika Mercedesa je bilo to rekordno šesto slavje na britanski preizkušnji, s čimer se je odlepil od legendarnega Francoza Alaina Prosta in Jima Clarka, ki sta slavila po petkrat.

»Kakšen dan. Rad te imam, Silverstone! Hvala vsem v ekipi, vsem navijačem. Fantastična dirka,« je dejal Hamilton, ki je slavil 80. zmago v karieri. »Ponosen sem, da sem zmagal pred domačim občinstvom, družino, videl sem veliko britanskih zastav. Vsako leto sem jih videl, to cenim. Počutim pa se, kot bi prvič zmagal tukaj, res sem užival, upam, da so tudi gledalci,« je dodal petkratni svetovni prvak.

Poudaril je, da tega ne bi zmogel brez navijačev in ekipe. »Ko se zahvalim ekipi, to pomeni skoraj 2000 ljudem, njihova predanost je izjemna. Sem le člen v verigi. Cenim vse in sem ponosen, da sem del tega,« je po sedmi zmagi v sezoni še povedal Hamilton. Dirko je začel z drugega startnega mesta za ekipnim kolegom, Fincem Valtterijem Bottasom, in ga prehitel ob taktiki enega postanka; Bottas je moral dvakrat v bokse.

Na koncu je slavil dokaj zanesljivo pred Bottasom – ta je dejal, da kljub vsemu še ni konec boja za naslov prvaka – in Ferrarijevim Monačanom Charlesom Leclercom, ki so ga zaradi izjemnih bojev s Francozom Pierrom Gaslyjem in Nizozemcem Maxom Verstappnom (oba Red Bull) izbrali za dirkača te preizkušnje.


»Verjetno je bila to dirka, na kateri sem doslej najbolj užival. Vesel sem tretjega mesta, malce smole smo imeli, potem ko je moral v 20. krogu na stezo varnostni avto in smo izgubili nekaj mest. Menim pa, da je dobro za formulo 1, da se borimo na meji mogočega,« je povedal Leclerc.

Eden od vrhuncev dirke je bilo trčenje Ferrarijevega Nemca Sebastiana Vettla in Verstappna v 38. krogu, ko je Nemec od zadaj nasadil Nizozemca. Ta ga je tik pred tem prehitel v boju za tretje mesto. Vettel jo je slabše odnesel, saj je moral v boks in je dobil še deset sekund kazni. Verstappen je bil na koncu peti, mesto za moštvenim kolegom Gaslyjem, Vettel pa 16. Naslednja dirka bo VN Nemčije med 26. in 28. julijem v Hockenheimu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije