NBA

Dolgo so tuhtali, kako bi Dončiću ukradli trofejo

Slovenski košarkar drevi med junaki lige NBA? Za Traeja Younga je med drugimi tudi Grant Hill.
Fotografija: Luka Dončić in Trae Young (levo) sta velika tekmeca, a tudi dobra prijatelja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić in Trae Young (levo) sta velika tekmeca, a tudi dobra prijatelja. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Beno Udrih, Aleksander Vujačič (po dva) in Rašo Nesterović (enega) so v ligi NBA osvojili pet šampionskih prstanov, ki imajo pri igralcih največjo težo med vsemi možnimi lovorikami, Goran Dragić pa je začinil niz podvigov z uvrstitvijo na tekmo All-Star.

A nobeno priznanje ni že od začetka prvenstva nosilo imena slovenskega košarkarja s tako krepkimi črkami kot trofeja za najboljšega novinca v minuli sezoni. Senzacija in že kar škandal mednarodnih razsežnosti bi se zgodila, če ne bi drevi pristala v rokah Luke Dončića.

Poltretji mesec je že minil, odkar je 20-letni Ljubljančan odigral zadnjo tekmo za Dallas, a spomini na njegove imenitne predstave niso zbledeli. Bil je prvi strelec, podajalec in po odhodu DeAndreja Jordana k New Yorku tudi prvi skakalec svoje zasedbe ter njen nesporni vodja z vsemi pooblastili.

Odlikoval se je z najboljšo statistiko med vsemi debitanti in v vseh mesecih osvojil lovoriko za najboljšega novinca zahodne konference. Od prvega nastopa v Teksasu ni le pritegnil velike pozornosti ameriških medijev in ljubiteljev košarke, ki so samozadostno prezrli njegove podvige v dresu Reala, temveč tudi največjih zvezdnikov lige NBA.

Dončić je v hipu navdušil celo LeBrona Jamesa in Stephena Curryja, trenerji tekmečevih ekip pa so morali na hitro prilagoditi svoje taktične načrte. Glavni obrambni cilj vseh Dallasovih rivalov je postala želja, da bi omejili učinek mladega Slovenca. Ustaviti ga ni mogel nihče. Dončićev vzpon med zvezde so kalili le rezultati njegovega moštva.

V 82 tekmah je iztržilo le 33 zmag in pristalo na predzadnjem mestu v zahodni konferenci, a takšna je pač usoda najboljših zelencev: na naboru NBA jih izberejo klubi, ki so sezono poprej tavali na dnu in potrebujejo več časa, preden lahko ambiciozno pogledujejo proti prihodnosti.

Še bolj grenko pot sta morala ubrati preostala nominiranca za najboljšega novinca sezone 2018/2019. Prvi izbranec lanskega nabora, 216 cm visoki Bahamec Deandre Ayton, je s Phoenixom okusil le 19 zmag, 188 cm visoki branilec Trae Young, ki si ga je Dallas omislil kot petega po vrsti in nemudoma prepustil Atlanti v zameno za Dončića, 29.
 

Dončiću štiri milijone več glasov


Ljubljančan je resda začel ameriško kariero v drugačnem slogu, kot ga je bil vajen ob serijskem osvajanju lovorik z Realom in s slovensko reprezentanco. A s svojim moštvom je bil še vedno uspešnejši od najobetavnejših ameriških vrstnikov. In ne le to, krepko jih je prekašal tudi po priljubljenosti.
Luka Dončić in Trae Young (levo) sta velika tekmeca, a tudi dobra prijatelja. FOTO: Reuters
Luka Dončić in Trae Young (levo) sta velika tekmeca, a tudi dobra prijatelja. FOTO: Reuters

O tem govori razplet glasovanja za letošnjo tekmo All-Star NBA, v katerem je zbral kar 4,2 milijona glasov navijačev ter zaostal le za LeBronom Jamesom in Giannisom Antetokounmpom. Young jih je prejel pičlih 106.790, Ayton 101.143. Zaradi premajhne podpore medijev in košarkarjev ter na koncu še trenerjev je Dončić ostal brez nastopa na spektaklu vseh zvezd. Kar je zadostno opozorilo, saj bo tudi pri izboru novinca leta moral dobiti podporo zahtevne žirije.

Sestavljena je iz novinarjev iz ZDA in Kanade, ki bodo vsakemu od treh finalistov namenili pet, tri ali en glas in odločili, kdo bo nasledil lanskega zmagovalca, Avstralca Bena Simmonsa iz Philadelphie. Izbor bo v dobršni meri tudi napoved nadaljevanja kariere: 16 dosedanjih novincev leta je pozneje osvojilo lovoriko za absolutno najboljšega košarkarja sezone (nekateri večkrat), 19 se jih je uvrstilo v Naismithov hram slavnih v Springfieldu. Od leta 1953, ko so prvič izbrali novinca leta, je priznanje le enkrat prejel Evropejec – Španec Pau Gasol pred 17 leti.
 

Pri 19 letih ni pravi novinec?


Letos se bodo nesporno odločali med Dončićem in Youngom, ki sta izstopala med sezono in se soglasno uvrstila v elitno peterko novincev na vseh stotih glasovnicah. Vsa oprijemljiva dejstva govorijo v prid slovenskemu asu, Američani pa, kot vedno, poskušajo na vsak način pomagati svojemu rojaku, kot da se še vedno ne morejo sprijazniti, da so tudi druge celine dale vrsto odličnih košarkarjev.

Pri Dončiću jim denimo ni mar, da je dobrih pet mesecev mlajši od Younga, ampak kot lajna ponavljajo, da ni pravi novinec, ker je pred selitvijo v ZDA tri leta poklicno igral v španskem DP in evroligi, ki po kakovosti prekaša ameriško študentsko prvenstvo NCAA. Našteli so mu 174 nastopov za denar, preden se je odločil za selitev v ligo NBA, in vztrajajo, da je imel gromozansko prednost pred vrstniki, ki so prišli iz vrst popolnih amaterjev.

Ker naj bi imel Young »slabše izhodišče«, njegovi zagovorniki ponujajo dodaten argument v njegovo korist: v drugi polovici minule sezone je bil s povprečjem 24,7 točke ob 44,2-odstotnem metu iz igre, 4,7 skoka in 9,2 asistence uspešnejši kot Dončić z 22,7 točke z 41,7-odstotnim metom, 9,9 skoka in 7,2 asistence; torej je bolj napredoval. »Spomnite se mojega primera.

V ligo NBA sem prišel kot zvezda in kot novinec zbral največ glasov za tekmo All-Star. A v drugi polovici sezone je zablestel Jason Kidd in na koncu sva si razdelila nagrado za novinca leta. Traeju sem dopovedoval, da ne zmaga vedno tisti, ki najbolje začne spopad,« poudarja nekdanji as Grant Hill, zdaj eden od solastnikov moštva Atlanta Hawks. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije