BIATLON

Dolgo se ni želel pogovarjati

Biatlonce na SP čaka posamična tekma na 20 km. Jakov Fak ne skriva razočaranja zaradi slabega uvoda.
Fotografija: Jakov Fak na SP še išče svoj pravi nastop. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jakov Fak na SP še išče svoj pravi nastop. FOTO: Reuters

ÖSTERSUND – Po dveh dneh premora se bo danes v tekmovalni ritem svetovnega prvenstva vrnila moška biatlonska karavana. In med njo seveda tudi vodilni slovenski posameznik Jakov Fak, ki na uvodnih dveh preizkušnjah ni uresničil osebnih ciljev. Danes ga čaka zahtevna preizkušnja na 20 km, v kateri je bil pred sedmimi leti svetovni prvak.
Jakov Fak na SP še išče svoj pravi nastop. FOTO: Reuters
Jakov Fak na SP še išče svoj pravi nastop. FOTO: Reuters

A takrat je v Ruhpolding prišel na visoki ravni pripravljenosti, kronal jo je že za začetek z izjemnim nastopom v mešani štafeti, ko je Slovenija z 2. mestom osupnila konkurenco. Današnja realnost je drugačna, Fakova forma po januarskih zdravstvenih težavah in nato izostanku s februarske severnoameriške turneje ni vrhunska.

»Vzel sem si čas za analizo in se soočil z jasnimi spoznanji. Sprinterska tekma (z reprezentančnim sotekmovalcem Klemnom Bauerjem si je delil 17. mesto, o. p.) je bila solidna, če ne bi bilo te ene zgrešene tarče, bi si lahko pripisal odlično oceno. Zgodba v zasledovanju pa je žal povsem drugačna,« ni skrival razočaranja lani srebrn na 20 km na olimpijskih igrah.

»Storil sem precej napak, ki jih med tekmo nisem zaznal. Ko zdaj pomislim, koliko časa sem zapravil na strelišču … Leže obakrat po 33 sekund, stoje prvič celo 40 sekund! Tako me je to presenetilo, da sem sprva pomislil, da se oziram k napačni analizi, torej nekoga od drugih tekmovalcev. Zgolj pri dveh strelskih postankih sem porabil čas enega kazenskega kroga.«
 

Skrit v svojem svetu


»V nedeljo sem bil tako razočaran nad svojo predstavo, da se dolgo nisem hotel z nikomer pogovarjati. Za nekaj ur sem se skril v svoj svet, najprej sem hotel pri sebi razčistiti, kje in kako sem ga polomil. Šele pozneje sem o tekmi govoril s trenerjem ter drugimi pri reprezentanci,« je razkril Fak. Potrdil je, da je vesel večje natančnosti pri streljanju leže kot v uvodnih mesecih sezone, a seveda si ne sme več privoščiti takšne porabe časa na strelišču.

»Res je, sleherna bolezen ti jemlje energijo, moraš ohraniti veliko potrpežljivosti za nadaljevanje priprav. Preprosto ne moreš petih izgubljenih dni treninga, ko naj bi intenzivno vadil po dve uri, nato v hipu strniti k desetim uram na dan. Toda vedno hočem biti v družbi najboljših, čutim to močno željo. Sezone še ni konec,« je poudaril Jakov Fak. Misli so mu ob teh besedah ušle k dogajanju pred petimi leti. Takrat je bil po različnih zdravstvenih težavah najboljši prav ob koncu zime. Na holmenskollnskem finalu je celo zmagal!
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije