NOGOMET

Dobrodošli v najslabšem razredu privlačne nogometne lige narodov!

Slovenska reprezentanca je z remijem proti Norveški potrdila kruto nazadovanje. Drevi še zadnje dejanje z Bolgarijo v Sofiji, sledi imenovanje novega selektorja.
Fotografija: Štoper Slovenije Aljaž Struna je imel veliko dela z norveškimi napadalci. Foto: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Štoper Slovenije Aljaž Struna je imel veliko dela z norveškimi napadalci. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Za resnične so se izkazale najbolj črnoglede napovedi glede slovenske nogometne reprezentance. Izbrana vrsta je že krog pred koncem tekmovanja v ligi narodov obsojena na izpad iz tretjega kakovostnega razreda v najnižji, četrti razred tega novega tekmovanja, ki je zapolnilo termine nekdanjih prijateljskih tekem ter dvoboje nacionalnih selekcij naredilo zanimivejše, s tekmovalnim ciljem in prineslo še nezanemarljiv dobiček nacionalnim nogometnim zvezam.
Benjamin Verbič je bil prvič kapetan izbrane vrste in dosegel zadetek. Foto: Jože Suhadolnik
Benjamin Verbič je bil prvič kapetan izbrane vrste in dosegel zadetek. Foto: Jože Suhadolnik

Toda na sončni strani Alp si bomo premierno izvedbo lige narodov zapomnili kot močno klofuto, saj je Slovenija v petih tekmah iztržila zgolj dva remija na domačem stadionu proti Cipru in v petek še proti Norveški.
 

Niso si upali igrati


To tekmo in še današnjo zadnjo proti Bolgariji v Sofiji bo vodil začasni selektor Igor Benedejčič, ki ima na voljo sila okrnjeno in neizkušeno zasedbo, kar se je lepo videli tudi v obračunu s Skandinavci. Kljub zgodnjemu vodstvu po zadetku svežega kapetana Benjamina Verbiča Slovenci niso mogli ohraniti ravnotežja v igri proti robustnim vikingom.
Začasni selektor Igor Benedejčič verjame v boljše čase reprezentance. Foto: Jože Suhadolnik
Začasni selektor Igor Benedejčič verjame v boljše čase reprezentance. Foto: Jože Suhadolnik

Severnjaki so prevladovali vso tekmo, na obeh straneh smo videli po en razveljavljen zadetek zaradi prepovedanega položaja, Norvežani so še stresli okvir slovenskih vrat, po njihovih številnih nevarnih akcijah, ko so se gostitelji branili s tako imenovanim bunkerjem in imeli razpoloženega vratarja Vida Belca, pa je izenačujoči gol po natančnem predložku z glavo zabil rezervist Bjorn Johnsen v 85. minuti.


»Današnjo tekmo smo začeli dobro, zadeli, imeli prednost, ampak na koncu nas ni bilo na igrišču. Zakaj? Treba je prevzeti odgovornost v zvezni liniji, treba si je upati igrati. Prišli smo v ritem igre, ki ni bil dober, tako da je na koncu Norveška zasluženo izenačila. Zahvalil pa bi se občinstvu za podporo, to nam veliko pomeni, da je bilo do konca z nami,« je dejal selektor Benedejčič, njegov švedski kolega na klopi Norveške Lars Lagerbäck pa je menil: »Izid tekme med Ciprom in Bolgarijo je bil enak, tako da je bil izenačujoči zadetek za nas zelo pomemben. Pričakovali smo težko tekmo, Slovenija ima dobre igralce, hoteli so pokazati, kako dobri so. Dali so zadetek, tako da je bilo težko, ampak smo vseeno nadzorovali večino tekme in je ta remi pošten. Moramo biti zadovoljni s tem izidom.«
 

Zvezna vrsta zatajila


Slovenija je bila brez vodje in najustvarjalnejšega igralca Josipa Iličića, ki je prisilno počival zaradi kartonov, bo pa igral drevi proti Bolgariji. Manjkal je tudi kapetan na levem bočnem branilskem položaju Bojan Jokić, ki je poškodovan. »Srce ekipe je zvezna linija. Dervišević in Rotman sta prvič igrala skupaj, Zajc pa ni imel svojega dne. Na sredini igrišča nismo bili dobri, zato na bočnih položajih nista bila zaposlena Verbič in Črnigoj.


Preprosto si niso upali igrati, ampak smo preskakovali igro z dolgimi podajami. Se pa zavedamo, da igralci niso dovolj samozavestni, saj prihajamo iz negativnega obdobja, zato je ta neodločen rezultat po mojem uspeh. Moramo imeti potrpljenje in z novim selektorjem še naprej selekcionirati to ekipo. Fantje imajo še premalo nastopov za reprezentanco, manjkajo izkušnje, sproščenost, uigranost, toda na igrišču je treba dati več. Če bi se držali dogovora, bi več pritiskali na njihovo zadnjo vrsto in Norvežani ne bi mogli razviti takšne igre, kot so jo,« je pojasnil Benedejčič, ki je v finišu tekme še okrepil napad z Romanom Bezjakom in Robertom Berićem, a se ni izšlo.


»Če bi imeli v ekipi Josipa Iličića, podpišem, da bi zmagali. On bi v ključnih trenutkih prevzel odgovornost, saj dela razliko v tej reprezentanci.« Drevišnji dvoboj (20.45) z Bolgarijo nima tekmovalnega značaja za Slovence, za Bolgare pač, saj igrajo za prvo mesto v skupini, njihovi tekmeci Norvežani pa bodo drevi igrali na Cipru. »Izpad v ligo D za ponedeljkovo tekmo ne spremeni ničesar. Želimo si zmago v Bolgariji. Vrača se Josip Iličić, ki lahko prinese nekaj več. Fantje so s točko in borbenostjo tudi dvignili samozavest, zato pričakujem dobro tekmo,« je napovedal Igor Benedejčič. V drugi petkovi tekmi sta Ciper in Bolgarija prav tako remizirala (1:1). 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije