SMUČANJE

Dobro vedo, kje so bili pred štirimi leti

Ilka Štuhec brez operacije, vesela, ker se vez lepo zarašča. Superveleslalomska globusa Mikaeli Shiffrin in Dominiku Parisu.
Fotografija: Boštjan Kline si je z 12. mestom včeraj prismučal svojo najboljšo uvrstitev v sezoni. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Boštjan Kline si je z 12. mestom včeraj prismučal svojo najboljšo uvrstitev v sezoni. FOTO: Reuters

SOLDEU – Medtem ko se smučarska karavana dokazuje na finalu sezone za svetovni pokal v Pirenejih, je slovenska šampionka Ilka Štuhec sporočila veselo novico iz Švice. Obiskala je kliniko v Baslu, kjer jo je po dveh tednih, odkar je dobila opornico, s katero zdravi močno raztegnjeno zadnjo križno vez v levem kolenu, pregledal dr. Niklaus Friederich.
Boštjan Kline si je z 12. mestom včeraj prismučal svojo najboljšo uvrstitev v sezoni. FOTO: Reuters
Boštjan Kline si je z 12. mestom včeraj prismučal svojo najboljšo uvrstitev v sezoni. FOTO: Reuters

»Zdaj je tudi uradno, operacija ne bo potrebna!« je sporočila dokončno potrditev, da ji ne bo treba pod nož. »Zelo sem vesela, ker se vez dobro zarašča in drži,« je zapisala na družabnih omrežjih. Zadnji smuk sezone si je ogledala s Friederichom, ki jo je v preteklosti že operiral. Mariborčanka je kljub preizkušnji manj od tekmic dosegla končno četrto mesto v razvrstitvi kraljevske discipline. »Za prehitro končano sezono vračanja po poškodbi ni tako slabo,« je komentirala rezultat.
 

Težko in kompleksno


V superveleslalomu je globus osvojila Mikaela Shiffrin. Na zadnji tekmi je sicer slavila Viktoria Rebensburg, Američanka pa je bila četrta skupaj z Nicole Schmidhofer, lastnico smukaške lovorike. V moški konkurenci je prvič po sedmih sezonah lastnik superveleslalomskega globusa postal smučar, ki ni Norvežan. Dominik Paris je lovoriko v tej disciplini prvič po letu 1995 zagotovil Italiji. Najbolje je prebral progo v Soldeuu, slavil je dva dneva zapored. Včeraj je dosegel 16. zmago v karieri.

Slovenija je imela na zadnjem superveleslalomu zime dva predstavnika – Klemen Kosi je odstopil, Boštjan Kline je z 12. mestom dosegel izid sezone. »V zadnjih treh tednih smo poskušali ogromno trenirati, ostati osredotočeni in se dobro pripraviti.

Konkurenca je progo v Soldeuu, ki je prej nihče ni poznal, trikrat presmučala (dva smukaška treninga in smukaška tekma, op. p.), kar je bil naš hendikep. Boštjanov pristop in tekmovalnost sta bila prava, ampak od daleč se vidi, koliko ima še rezerve. Veliko iz tega nastopa lahko odnese naprej na naslednje treninge in priprave za novo sezono,« je povedal trener za hitre discipline Peter Pen, ki se zaveda, da bo treba precej postoriti na njegovem smuku, v katerem je nekdanji član elitne sedmerice v tej zimi osvojil le štiri točke. »Veliko bo treba delati na njegovi samozavesti, zaupanju, opremi. Zadeva je težka in kompleksna.«
 

Pomembna dobra rehabilitacija


Največji napredek je smukaška ekipa pokazala v superveleslalomu. Prvič po sezoni 2011/12 je imela štiri dobitnike točk. Miha Hrobat si jih je v tej disciplini prismučal prvič v karieri. »Kosi je na uvodnih tekmah nakazoval, da bo to njegova najboljša sezona, v Bormiu je nato grdo padel, a po padcu pokazal značaj in voljo, ni mu bilo lahko. Pomembno je, da z Martinom Čatrom opravita dobro rehabilitacijo.«

»Zelo malo ljudi v Sloveniji razume, kaj pomeni biti smukač. Na prvi tekmi v sezoni se na startu zbere 70 tekmovalcev, potem pa sta na vsakem ogledu dva manj. Težko je gledati, ko se vrsta redči, ko pobiraš svojega tekmovalca iz varnostne mreže, ko izgubiš smučarskega prijatelja ... Dobro vem, kje smo bili pred štirimi leti, tega nisem pozabil,« je Pen razmišljal o zahtevnosti. Do konca aprila bo s fanti vadil v Hinterstoderju, na Nevejskem Sedlu, državnem prvenstvu na Krvavcu in v Banskem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije