NOGOMET

Dobri Safetov duh ustvaril vražjo Olimpijo

V Ljudskem vrtu žvižgali dvojcu ZZ-DM. Zeleno-beli vijoličnim ukradli čago.
Fotografija: Komaj 19-letni Haris Kadrić je zablestel v velikem derbiju in potrdil trenerjeve besede, da je zelo nadarjen.
Odpri galerijo
Komaj 19-letni Haris Kadrić je zablestel v velikem derbiju in potrdil trenerjeve besede, da je zelo nadarjen.

MARIBOR – »Čestitam Mariboru za naslov,« je po blesteči zmagi in boleči zaušnici za Maribor, ki je pod Kalvarijo preložila njegovo ustoličenje za državnega prvaka, povedal trener Olimpije Safet Hadžić.
Okrepitev iz Zagreba Endri Cekici je zabil tretji gol za Olimpijo, potem ko je ukradel podajo Amirja Derviševića. FOTOgrafije: Tadej Regent
Okrepitev iz Zagreba Endri Cekici je zabil tretji gol za Olimpijo, potem ko je ukradel podajo Amirja Derviševića. FOTOgrafije: Tadej Regent

Z aplavzi so ga nagradili tudi domači navijači. Marsikdo bi pikro pripomnil, da se je dobrodušni Safet, ki ima med nogometnimi navdušenci v glavnem mestu iz dneva v dan več privržencev, ponorčeval iz kolega Darka Milaniča. Da je s kančkom cinizma prilil olje na ogenj že tako ne prav navdušujočega vzdušja v vijoličnem taboru in povrhu nagajivo omajal veličino Zlatka Zahovića. Ne, 50-letni Ljubljančan in otrok Štepanjskega naselja je bil preprosto iskriv.
Komaj 19-letni Haris Kadrić je zablestel v velikem derbiju in potrdil trenerjeve besede, da je zelo nadarjen.
Komaj 19-letni Haris Kadrić je zablestel v velikem derbiju in potrdil trenerjeve besede, da je zelo nadarjen.

»Verjamem v odlični Maribor. Verjamem v njegovo lovoriko, ker je bil vso sezono stanovitnejši,« je pojasnil izobešenje bele zastave, čeprav so do konca še štiri tekme, razlika med največjima tekmecema v slovenskem klubskem nogometu pa znaša 8 točk. Hadžićeva skromnost in pristop sta oživila Olimpijine nogometaše. »Bil je odkrit in povedal je, da dobrega trenerja lahko naredijo le igralci,« je kratko in jedrnato formulo za odlično sožitje igralcev s trenerjem opisal eden od junakov Olimpijinega nokavta v ringu Ljudskega vrta pred 12.000 gledalci Nejc Vidmar.


Ljubljanski vratar je imel popolno popoldne. Resnici na ljubo se mu ni bilo treba preveč metati na vse strani in delati čudežev v vratih. Mariborčani so bili preslabi, da bi imeli šampionsko slavje. Čudeže so ustvarjali zeleno-beli igralci, ki so po dobre pol ure poslali tri žoge za hrbet vratarja Kenana Pirića. Kot da bi v štajerskem nogometnem hramu razgrajal Liverpool, ki je pred dobrim poldrugim letom v ligi prvakov luknjal vijolične in se na koncu ustavil pri sedmih golih. A v 35 minutah, kolikor je Olimpija potrebovala za tri gole, jih niti slovito moštvo z Anfielda ni zabilo več.
 

Kronaveter, Kadrić, Valenčič, Andrejašič ...


»Veliko potenciala imajo fantje. Nadarjenim je treba dati samo priložnost. Če koga ni, o njem ne razmišljamo, priložnost dobi drugi,« je Hadžić razmišljal pred jubilejnim 40. derbijem, odkar se je nova Olimpija leta 2009 vrnila med najboljše. Njegove besede so postale meso. Zaradi nerodnosti je brez tekme ostal junak zadnjega derbija v LV Tomislav Tomić, saj je njegovemu zdravstvenemu kartonu potekel rok, kot je ugotovil delegat tekme. Preprečil je Hrvatovo igro.


Hadžić je rešitev našel v mladem 20-letnem Vitji Valenčiču, ki ni bil najmlajši zmaj. Ta vloga je pripadla leto mlajšemu odkritju derbija Harisu Kadriću. Ali je zabil prvi gol ali mu je pomagal vijolični branilec Saša Ivković, ni tako pomembno, kot je to, da je Kadrić 90 minut vnašal nemir v mariborsko obrambo. Lahko bi zabil še gol ali dva. Druga velika mariborska nerešljiva uganka je bil in ostal Mariborčan Rok Kronaveter. Z drugim golom je, kot je dejal poraženi vojskovodja Milanič, povsem ugasnil vijolične. Tudi Kronaveter je Hadžićev dobri duh. In obratno.


Olimpija je bila v primerjavi s prejšnjimi tekmami slovenska, v primerjavi z Mariborom pa moštvo z dopadljivo igro, ki ji prikimavajo tudi zahtevni navijači. Predsedniku Milanu Mandariću, ki ga zaradi neprijaznega gostoljubja Mariborčanov ni bilo v LV, je Hadžić dal jasno sporočilo, da je Olimpija lahko tudi z domačimi fanti privlačna in uspešna. Tako dobra, da se je Zahović, ki so njega in trenerja Milaniča ob odhodu z igrišča s plastičnimi kozarci in bengalko zasuli jezni vijolični navijači, po tekmi takoj opravičil. »To je bila naša najslabša tekma v 12 letih,« je postavil piko na i zadnjega ligaškega derbija v sezoni 2018/19, ne pa tudi končnega. Ta bo 30. maja v Celju v finalu pokala. Takrat bo lahko Maribor pokazal, zakaj je najboljši v Sloveniji. Naslov lahko zdaj potrdi v sredo v Celju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije