DESKANJE NA SNEGU

Deskanje bo zanj laskanje vrhu

Trikrat žlahtni olimpijec Žan Košir nabrušen na polno. V novo sezono telesno prerojen, tehnično k stari ljubezni.
Fotografija:
Odpri galerijo

Žan Košir je že prekaljen deskar na svetovnem prizorišču, letos je napolnil 35 let, a to ne pomeni, da trikratni osvajalec olimpijskih odličij, srebra in dveh bronov, v novi sezoni svetovnega pokala ne bo nabrušen kot kakšen nadobudnež. Saj tudi lani skupno tretji v svetovnem pokalu, italijanski Tirolec Roland Fischnaller, premore že 39 pomladi.

Poleg tega deskar iz Pristave pri Tržiču pred novo tekmovalno zimo pravi, da se telesno počuti kot že dolgo ne. Po vsem tem, ko so skupnega zmagovalca svetovnega pokala v sezoni 2014/15, torej prejemnika velikega kristalnega globusa, in za paralelni veleslalom in slalom dobitnika dveh malih globusov, v zadnjih letih mučili križi in težave v hrbtenici. Torej bo konec tedna, ko se globalno tekmovanje začenja na ruskem prizorišču Banoje, našpičen za vrhunske uvrstitve.

»Tako kot sem samozavesten zdaj, nisem bil že dolgo. Povsem takšne telesne pripravljenosti, kot je bila v najboljših časih, še ni oziroma je zaradi let tudi ne morem imeti. Sem se ji pa zelo približal. Zaradi tega sem lahko poleti tudi več treniral na snegu, čutim, da sem zelo dobro pripravljen. To se je videlo tudi pri primerjavi z drugimi na treningih, Bolgarom Radoslavom Jankovom, Francozom Sylvainom Dufourjem, Italijani in našimi,« je optimizem podprl Košir, lani v svetovnem pokalu zmagovalec v olimpijskem Pjongčangu in tretji v Winterbergu.
 

Hitrejši kljub napakam


»Drži, da smo se v glavnem primerjali na lepih progah in da nas je spremljalo tudi takšno vreme, to meni neizmerno ustreza. Vprašanje je, kako bi bilo, če bi bile proge razrite in vidljivost slaba. Takrat avtomatično stopim s plina, saj se bojim, da se mi bi povrnile bolečine v hrbtu.« Ker Žan v zadnjih letih ni bil v optimalnem zdravstvenem stanju, je opustil tudi svojo tipično tehniko deskanja, ta je temeljila na telesni moči. Zdaj se vrača k omenjeni tehniki.

»Ta zahteva močan nagib v ledvenem delu, zato hrbet trpi. Na tekmah bom videl, ali bom z njo kaj pridobil, če ne, bom vozil kot pretekla leta. Treningi so pokazali, da z mojo tehniko storim več napak, a da sem z njo kljub napakam hitrejši. Zato bom tehniko prilagajal iz tekme v tekmo. Nakana je nastopiti na vseh preizkušnjah svetovnega pokala, a če vreme in proge ne bodo pravšnji, ne bom šel na polno. Tudi kakšen poraz me ne bo prizadel, saj je tekem veliko, s tem pa tudi priložnosti za popravni izpit, » je še razložil Košir. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije