NOGOMET

Decembra še kljuse, zdaj dirkalni konj

Na Old Traffordu 1,7 milijarde evrov vreden spopad.
Fotografija: Med udarnimi aduti Rome sta tudi Bošnjak Edin Džeko in Srb Aleksandar Kolarov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Med udarnimi aduti Rome sta tudi Bošnjak Edin Džeko in Srb Aleksandar Kolarov. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Petnajst minut dlje kot lani bodo čakali nogometni navijači na izločilne boje v najodmevnejšem klubskem tekmovanju na svetu – ligi prvakov. Drevi ob 21. uri bodo dvignili zastor v Rimu in Manchestru, zgolj na Old Traffordu bosta na igrišču 1,7 milijarde evrov vredni ekipi, zato upravičeno pričakujemo veliko.
Med udarnimi aduti Rome sta tudi Bošnjak Edin Džeko in Srb Aleksandar Kolarov. FOTO: Reuters
Med udarnimi aduti Rome sta tudi Bošnjak Edin Džeko in Srb Aleksandar Kolarov. FOTO: Reuters

Derbi večera v severozahodni Angliji naj bi močno odmeval. Super ambiciozna kluba se namreč soočata s številnimi izzivi, njuni navijači poznajo več vprašanj kot odgovorov. Kaj bo opravil Ole Gunnar Solskjaer, junak rdečih vragov iz finala lige prvakov v letu 1999, ki je 19. decembra lani nasledil nepriljubljenega in neuspešnega trenerja Joseja Mourinha?

Nekdanji norveški napadalec je drastično preobrazil podobo in učinek Uniteda, decembrsko kljuse odtlej deluje kot najboljši dirkalni konj – United je nanizal deset zmag in en remi z razliko v golih 28:7! Sloviti Portugalec je resda pošteno zavozil barko, toda Solskjaer ima pred seboj visok cilj in se ne more izgovarjati na zapuščino Mourinha: ob najmanj četrtem mestu v premier league bi moral preskočiti tudi Parižane v osmini finala lige prvakov in se prvič po petih letih prebiti med osem najboljših v Evropi.

Če ne drugega, je že uspešno zmotiviral nekatere mladce, ki v zadnjih tednih igrajo na jedrski pogon: to so 23-letni Anthony Martial, 21-letni Marcus Rashford in 25-letni Paul Pogba.

Pariška dilema se zdi še veliko večja: zdaj ali nikoli, bi si lahko rekli v klubu, ki deluje s pomočjo arabskih petrodolarjev. Kdo ve, kakšen bo razplet Uefine preiskave domnevnih kršitev finančnega ferpleja in koga bi morali za morebitno kazen prodati Parižani – Mbappeja, Neymarja, morda celo oba?

Dejstvo je, da trener Thomas Tuchel ne more računati na svoja prva aduta – Neymar in Edinson Cavani sta poškodovana, zato bo igral za čudežnim dečkom Mbappejem trojček Di Maria-Draxler-Alves. Še vedno gre za mojstre najvišje ravni. Tudi v zvezni vrsti bo pokalo: Pogba, Matić in Herrera proti Marquinhosu in Verrattiju.

 

Roma: novi stadion in vseitalijanski projekt


​Ne le ManUtd in PSG, pod lupo bo tudi Roma, gostitelj prve tekme v dvoboju s Portom. Nad vseitalijanskim projektom na olimpijskem stadionu so iskreno navdušeni analitiki po vsem škornju, posebno selektor Roberto Mancini, drevi naj bi krenilo nad Portugalce kar sedem italijanskih nogometašev v začetni enajsterici.

Mimogrede: Atalanta, pri kateri blesti Josip Iličić, pogosto začne tekmo z enajstimi tujci ... Med odkritja sezone gotovo spada 19-letni vsestranski nogometaš Nicolo Zaniolo, ki naj bi drevi začel tekmo na desnem krilu in naj bi dostavljal žoge Edinu Džeku. V Rimu merijo zelo visoko, županja iz Gibanja petih zvezd Virginia Raggi in Romin predsednik, ameriški Italijan James Pallotta, sta se načelno dogovorila za gradnjo novega stadiona s 60.000 sedeži, ki bo eden najlepših v Evropi.

Porto goji drugačne ambicije: imperativ nekdanjih evropskih prvakov je poceni kupovanje in drago prodajanje nogometašev. In, ne nazadnje, danes je napočil dan D tudi za videotehnologijo (VAR) v ligi prvakov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije