ODBOJKA

Če verjamejo v zmago, morajo biti odločne

Slovenske odbojkarice drevi za uvod EP s Poljsko. Cilj zgodovinska prva zmaga in preboj v osmino finala.
Fotografija: Darja Eržen in soigralke kanijo na EP obrniti nov list v zgodovini slovenske ženske odbojke. FOTO: CEV
Odpri galerijo
Darja Eržen in soigralke kanijo na EP obrniti nov list v zgodovini slovenske ženske odbojke. FOTO: CEV

LJUBLJANA – Življenje bi ves čas moralo biti dopust in ne trdo delo. Slednjega zdaj opravljata slovenska moška in ženska odbojkarska reprezentanca. Medtem ko so fantje v uvodni pripravljalni tekmi za domače evropsko prvenstvo v Kalamati premagali Grčijo s 3:1 (–18, 21, 24, 20; Alen Šket in Mitja Gasparini po 15 točk), so dekleta že v Lodžu, prizorišču skupine B EP.

Vozni red izbrank selektorja Alessandra Chiappinija je naslednji: drevi Poljska (20.30), jutri in v nedeljo ob 18. uri Belgija in Portugalska, v torek Italija (20.30) in v sredo ob 20. uri Ukrajina. Najboljše štiri ekipe se uvrstijo v osmino finala, Slovenke se bodo za prebitje med 16 najboljših vrst od 24 udeleženk po napovedih udarile s Portugalkami in Ukrajino. Kaj o treh udarnih reprezentancah skupine B meni Chiappini?

»Italija ima igralko (Paola Egonu, op. p.), ki najpogosteje lahko sama odloči tekme, in tudi sistem igre, v katerem se ta lahko najbolje izrazi. Poljakinje so v zadnjih dveh letih zelo napredovale, v sklepnih tekmah EP bo to izbrana vrsta, ki je ne bo lahko ugnati,« je ocenil selektor. Belgijke pa so v kvalifikacijah za eurovolley dvakrat s 3:0 premagale Slovenijo.


»Takrat nismo bili v popolni postavi, zdaj bi se jim lahko poskusili približati. A moramo res zelo dobro odigrati, če verjamemo v to, da jih lahko uženemo, moramo biti pri tem odločni,« je dodal Chiappini. Sprejemalka Lana Ščuka je bila članica izbrane vrste že na prvem EP leta 2015, na katerem je sodelovala Slovenija.

»Definitivno bi rade prišle v naslednji krog. Eno evropsko prvenstvo sem že dala skozi, tako da sem dobila občutek, kako je to videti. Zdi se mi, da bi se dalo priti vsaj v osmino finala, upam, da bomo pri tem uspešne. Računam na dvoboja s Portugalsko in Ukrajino, tri druge reprezentance, ki so velesile, pa bi nas lahko podcenile in bi me to lahko izrabile. Ali pa bi iz kakršnih koli njihovih slabosti lahko potegnile kaj na našo stran,« je navrgla Ščukova.
 

Čim več stresa, pritiska


No, denimo s Portugalsko, 2:3 v Paçosu de Ferreiri in 3:1 v Mislinji, so Chiappinijeva dekleta letos že igrala v srebrni evropski ligi, prvi obračun pa je kot glavno nevarnost izkazal luzitansko srednjo blokerko Julio Kavalenka.

»Je glavna igralka, a tisto tekmo na Portugalskem smo odigrale precej slabo, že zaradi številnih potovanj v tako kratkem času. Portugalsko lahko premagamo. Da smo pred EP odigrale toliko pripravljalnih tekem, je zelo pomembno, saj smo mlada reprezentanca. Potrebujemo čim več dvobojev s stresom, pritiskom, da lahko potem tudi na igrišču na resni tekmi delujemo mirneje,« je še pojasnila Lana Ščuka. Tudi srednja blokerka Saša Planinšec je med izkušenejšimi reprezentantkami.

»Drugačen položaj je kot na EP pred štirimi leti. Definitivno in osnovno si želimo prvo zmago za slovensko reprezentanco in nato seveda tudi preboj v naslednji krog. Moramo pokazati svojo najboljšo igro in bomo videle. Glede Portugalk, Julio Kavalenka smo že v drugi tekmi dobro ustavile, a vemo, da lahko opravimo še boljše delo, in to bomo tudi storile,« je opomnila Planinščeva. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije