SKOKI

Čas je za boj za kolajne, tako posamično kot ekipno

Skakalci z visokimi cilji na svetovno prvenstvo v Seefeld. Glavni adut v slovenski reprezentanci bo Timi Zajc.
Fotografija: Tako skakalci kot skakalke optimistično pričakujejo svetovno prvenstvo v Innsbrucku in Seefeldu. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Tako skakalci kot skakalke optimistično pričakujejo svetovno prvenstvo v Innsbrucku in Seefeldu. FOTO: Voranc Vogel

LJUBLJANA – Precej optimizma preveva slovensko skakalno reprezentanco pred vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom v Seefeldu in Innsbrucku. Tako v moškem kot v ženskem taboru napovedujejo boj za kolajne in glede na zadnje rezultate se stopničke ne zdijo nerealne, saj so v zadnjem času naši tekmovalci zbrali kar precej uvrstitev med najboljše tri.

Prvi bodo na sceno stopili moški, ki jih v petek v Innsbrucku na veliki skakalnici čakajo kvalifikacije, v soboto posamična tekma in v nedeljo ekipna. V Avstrijo so se takoj po včerajšnji novinarski konferenci pod vodstvom glavnega trenerja Gorazda Bertonclja odpravili Timi Zajc, Anže Lanišek, Peter Prevc, Anže Semenič, Jernej Damjan in Žiga Jelar. O prvem imenu ekipe seveda ni dvoma, to je Zajc, ki že vso sezono kaže zelo stanovitne predstave, dvakrat je stal na stopničkah zmagovalnega odra med posamezniki, nazadnje v Willingenu pa še z ekipo.

»Moj cilj je kolajna,« je zelo jasen Zajc, ki so mu apetiti ob dobrih rezultatih sezone občutno narasli, močno so mu tudi okrepili samozavest. Osemnajstletnik se zdi na posamičnih tekmah naš edini tekmovalec, ki se lahko vmeša v boj za najvišja mesta, na ekipnih pa so v tej sezoni Slovenci kazali zelo toplo-hladne predstave, od zares slabih do 3. mesta v petek v Nemčiji. »Čas je, da gremo v boj za medalje, bodisi posamično ali ekipno. Res je, da nismo med glavnimi favoriti, a na svetovnih prvenstvih je vse možno. Favoriti padejo, drugi pridejo iz ozadja in na to računamo tudi mi.

Krog favoritov na posamični tekmi je zelo širok, kakšnih dvajset tekmovalcev se lahko vmeša v boj za kolajne, na ekipni tekmi pa je takšnih šest reprezentanc,« je jasen Bertoncelj, ki se ni znašel v nikakršnih dvomih glede sestave reprezentance, čeprav v njej ni Domna Prevca. Zatrdil je tudi, da se bodo tokrat v moški ekipi brez rezerv, torej z najboljšima posameznikoma, lotili tudi tekme mešanih ekip, saj da bi bilo vse drugo nespoštljivo do ženskega dela.
 

Upravičiti zaupanje


Zadnje SP, pred dvema letoma v Lahtiju, se ni razpletlo po slovenskih željah, saj je bila najvišja posamična uvrstitev 9. mesto Petra Pevca na veliki skakalnici, nazadnje se je s prvenstva Slovenija s kolajno vrnila leta 2013, ko je Prevc osvojil srebro in bron. Naš najboljši skakalec v zgodovini tokrat po dolgem času ne bo prvo ime ekipe, njegovi cilji že dolgo niso bili tako skromni (stopnjevanje nastopov, brez ponesrečenih skokov), mu je pa Bertoncelj izkazal zaupanje, ko ga je vpoklical med šesterico kljub slabim rezultatom.

»To me po eni strani pomirja, po drugi strani pa obvezuje, da zaupanje upravičim. Moji rezultati sicer niso najboljša popotnica, sem pa zadovoljen, da grem na SP,« pravi Prevc, ki si bo moral mesto v štiričlanski ekipi za tekmo še izboriti, za zdaj ima namreč zagotovljeno le Zajc. Dekleta v postavi Špela Rogelj, Maja Vtič, Jerneja Brecl, Nika Križnar in Urša Bogataj se bodo na SP – njihove tekme bodo v Seefeldu – odpravile v nedeljo, saj jih prva končna odločitev čaka v torek, s premierno ekipno preizkušnjo.

»Nastope stopnjujemo in imamo možnosti za vrhunske uvrstitve tako na ekipni kot posamični tekmi. Nekaj rezerv še imamo in upam, da jih po SP ne bo več,« pa pravi glavni trener ženske ekipe, ki bo zdaj še trenirala v Planici, Zoran Zupančič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije