NOGOMET

Čakajoč učinke šok terapij

Trije nogometni prvoligaši v nadaljevanje prvenstva z novimi trenerji. Trimesečna prepoved opravljanja funkcije Mateju Oražmu iz Domžal.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – Igralci slovenskih nogometnih prvoligašev lahko črpajo izjemen navdih iz nedavnih zmag slovenske reprezentance v boju za uvrstitev na euro 2020. Ali bodo vsesplošno navdušenje še ponotranjili, bomo videli ta konec tedna, ko so na sporedu tekme 9. kroga državnega prvenstva. Kot edina reprezentanta s slovenske scene lahko sladka doživetja pod komando Matjaža Keka s soigralci delita Luka Zahović (Maribor) in Nejc Vidmar (Olimpija).

Že jutri se bosta v zaostali tekmi 3. kroga v športnem parku ob Kamniški Bistrici pomerila Domžale in Mura. Ta dvoboj vzbuja posebno pozornost zaradi domžalske menjave na trenerski klopi; po odstopu Simona Rožmana je vajeti rumenih prevzel Andrej Razdrh, dosedanji strateg novinca v elitni druščini, Tabora iz Sežane. Medtem je disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije odmeril drastično kazen športnemu direktorju Domžal Mateju Oražmu, ki je bil zelo glasen med zadnjo tekmo za prvenstvene točke z Mariborom (0:1) in po njej. Zaradi nešportnega vedenja do sodnikov in fizičnega napada na dodatne sodnike ga tri mesece ne bomo videli med uradnimi osebami na stadionih. A to je vendarle manjši problem za klub, ki se mora izviti iz globoke rezultatske krize, potem ko je v poletnem prestopnem roku zaslužil 2,6 milijona evrov ob prestopih Shamarja Nicholsona in Adama Gnezde Čerina. Roko na srce, Razdrh ima na voljo dovolj kakovostne igralce, da moštvo potegne iz slepe ulice in se dvigne z dna lestvice, kjer je zasidrano še brez zmage – z le tremi remiji in štirimi porazi.


V nadaljevanje prvenstva bosta šla z novima strategoma tudi omenjeni Tabor, ki je vodenje ekipe zaupal Almirju Sulejmanoviću. Ta je do nedavnega vodil velenjski Rudar, a je po sporu s športnim direktorjem Marjanom Pušnikom moral zapustiti tabor knapov. Sulejmanović je mlad trener, a je Velenjčane v prejšnji sezoni po hudi bitki obdržal v prvi ligi. Sežanci računajo, da bi lahko vajo ponovil tudi na Krasu.

Z učinkom ekipe pod vodstvom Janija Žilnika (zdržal je le pet tekem) niso bili zadovoljni v Velenju, tako da so imenovali že tretjega šefa v tej sezoni. Iz vrst mladinske zasedbe se je na klop članskega moštva preselil 41-letni Hrvat Nikola Jaroš. Njegove trenerske delnice ne kotirajo posebej visoko, lani je vodil drugoligaša Dravo s Ptuja, še prej je kratek čas deloval na Malti (Birkirkara), zato je vprašanje, ali je pravšnja rešitev v sili.

Ne glede na omenjene spremembe bo v soboto v središču pozornosti obračun Maribora in vodilnega Aluminija v Ljudskem vrtu. Vijolični so med reprezentančnim odmorom polizali rane in na novo strnili vrste po izpadu iz evropskega tekmovanja, zagon so dobili tudi s prigarano zmago v Domžalah v 8. krogu. Sosedi iz Kidričevega, ki so še edini brez poraza, se bodo pod Kalvarijo napotili sproščeni, a vsekakor z računico, da ne izgubijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije