PLEZANJE

Brez drame, Janja naprej z najvišjimi cilji

Plezalci na zadnji tekmi za svetovni pokal pred vrhuncem sezone. Zdrs Garnbretove v Chamonixu kaže, da nobena zmaga ni bila lahka.
Fotografija: Janja Garnbret upa, da finala nikoli več ne bo gledala med občinstvom. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Janja Garnbret upa, da finala nikoli več ne bo gledala med občinstvom. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – »Očitno se je moralo zgoditi,« je na instagramu zapisala Janja Garnbret, potem ko je na tekmi za svetovni pokal v Chamonixu prekinila letošnji niz sedmih zaporednih zmag. Prvič v karieri je na preizkušnji v težavnostnem plezanju ostala brez finala. A 9. mesto je za Korošico, ki v steni vso kariero premika mejnike, že preteklost. Zdaj je nared za novo dokazovanje v Briançonu. Garnbretova je na tekmi pod Mont Blancom pred tednom dni obtičala v polfinalu. Bila je razočarana, a razloga za dramo ni bilo.

»Tokrat nisem bila sposobna pokazati, kar znam. Kriv je bil zdrs,« je pojasnila, kaj se je zgodilo. Prvič v sezoni je tekmicam dovolila, da so bile boljše od nje, vse do tekme v Chamonixu je skrbno in samozavestno varovala prestol. Finale si je ogledala med občinstvom, upa, da se kaj takšnega ne bo nikoli več ponovilo. Jasno, cilji najboljše plezalke na svetu so vselej najvišji.

»Zdi se mi, da je startala malce v krču. Na eni točki je hotela dokazati, da ima še veliko moči, spustila je roko, pokazala, da je še vse v redu, potem se je hotela z eno roko potegniti navzgor, pri tem pa je verjetno opazila, da ne bo zmogla, dodala je drugo in zgodila se je neprijetnost: nepričakovan zdrs. Gre za situacijo, ko se ti zdi, da imaš vse pod nadzorom, a vendar ni tako; ko pride do trenja med kožo in oprimkom in čutiš, da ga dobro držiš, greš naprej, in naenkrat se zgodi nepričakovan zdrs roke,« je dogajanje v steni opisoval reprezentančni trener Urh Čehovin.

»Že majhna napaka te lahko drago stane. Ves čas je treba biti 100-odstotno zbran. Janjin zdrs kaže, da je plezanje zahteven šport in da nobena njena zmaga ni bila preprosta,« je sogovornik spomnil, da je bil vsak osvojen vrh 20-letne šampionke rezultat garaškega dela, čeprav je bilo videti zmagovanje po tekočem traku gladko in preprosto.
 

Prvič letos tudi Mina


Reprezentanca se bo danes v Briançonu predstavila v kvalifikacijah, najboljše zvečer čaka polfinale, jutri bo finale (moški ob 20. uri, ženske ob 21.30). Za karavano bo to zadnja tekma za svetovni pokal pred vrhuncem sezone, svetovnim prvenstvom, ki ga bo gostil olimpijski Tokio avgusta.

Vrsta se bo predstavila v enaki zasedbi kot na obeh tekmah sezone v težavnosti (Domen Škofic, Luka Potočar, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc, Jernej Kruder, Garnbretova, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Vita Lukan, Lučka Rakovec in Urška Repušič), prvič letos se jim bo pridružila Mina Markovič, ki okreva po poškodbi roke. »Njeno gibanje zapestja je še precej omejeno, a zelo si je želela nastopiti – da ne bi potovala na SP brez tekme. Vzela si jo bo predvsem kot trening,« je pojasnil Čehovin.

Pred SP na Japonskem bo reprezentanca vadila še v Kranju in Ljubljani. Poudarek bo na kombinaciji balvanov in težavnosti, hitrost bodo izpustili, saj je edina stena za tovrstni trening v Celju. »Nimamo pa centra, v katerem bi lahko trenirali vse tri discipline hkrati,« je še opozoril Čehovin. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije