NOGOMET

Argentinski superclasico na neklasičnem prizorišču

Jutri bo v Madridu povratna finalna tekma nogometnega pokala osvoboditeljev. River Plate in Boca Juniors bosta tako po več kot enem mesecu končala odisejado.
Fotografija: Navijača Boce Juniors in River Plata sta bila pred odhodom v Madrid na letališču v Buenos Airesu še navidezna prijatelja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Navijača Boce Juniors in River Plata sta bila pred odhodom v Madrid na letališču v Buenos Airesu še navidezna prijatelja. FOTO: Reuters

BUENOS AIRES – Prvič bi morala Boca Juniors in River Plate v finalu južnoameriškega pokala libertadores (osvoboditeljev) oziroma tamkajšnje lige prvakov zaigrati že 10. novembra, a južnoameriški prvak bo očitno znan več kot mesec kasneje. Toda le kako bi bilo lahko drugače, če pa se je vmes dogodilo vse dobro in slabo, kar lahko ponudi nogomet.

Že prvo tekmo na stadionu Boce Juniors so morali prestaviti zaradi obilnega deževja, vendar, kdo si je tedaj v Buenos Airesu lahko predstavljal, da bo zmagovalec znan več kot en mesec kasneje in dvanajst tisoč kilometrov stran, v Madridu? Izgredi pred povratno tekmo, uvodna se je končala z izidom 2:2, na stadionu River Plata so potrdili, da Argentina preprosto ni zmožna zagotoviti ustreznih varnostnih razmer za največji derbi v najpomembnejšem tekmovanju Južne Amerike. Odločitev vodstva tekmovanja, da finale prestavi v Madrid, ni naključna. V Španiji živi 71.000 Argentincev, od tega devet tisoč v Madridu, dvojno državljanstvo (špansko in argentinsko) pa ima kar dvesto tisoč prebivalcev Španije. Sprva so se pri Boci in Riverju pritoževali, pisali protestna pisma, toda njuna želja, da o prvaku odločita na povratni tekmi v Argentini, ni bila uslišana.

Izziv za špansko policijo

Da naj bo povratna tekma finala pokala libertadores na Santiagu Bernabeuu, dvoboj bo jutri ob 20.30, je predlagal Realov predsednik Florentino Perez. S tem bo Realov stadion kot prvi na svetu zbral štiri najpomembnejše tekme: finale svetovnega prvenstva, finalno tekmo evropskega prvenstva, finalni dvoboj lige prvakov in finale pokala libertadores.

Selitev finala v Madrid ustreza predvsem Argentincem v Evropi. Eno najbolj znamenitih tekem v zgodovini bo s častne tribune spremljal tudi Lionel Messi. Nekaj časa se je šušljajo, da se bo v Madrid ob tej priložnosti vrnil celo Cristiano Ronaldo, toda Portugalec si bo argentinski superclasico ogledal od doma. Španska policija trdi, da je za finale stoletja pripravljena. Na stadionu bodo navijači obeh klubov (enako kot za finale evropske lige prvakov), zato naj bi obstajal seznam huliganov Riverja in Boce, ki tja ne smejo vstopiti. Toda večje vprašanje je, kako bodo poskrbeli za mir na madridskih ulicah. Med seboj bodo pomešani navijači obeh klubov, prihod v Madrid pa so napovedali najbolj znameniti huligani z dolgim seznamom kriminalnih dejanj.

Nekatere so uspešno zadržali že na madridskem letališču Barajas in jih poslali domov. Prvak bo slavil na trgu Cibeles, kjer svoje lovorike proslavljalo Realovi nogometaši in navijači. Tisti, ki bo zmagal, bo takoj pozabil, da je moral za finale potovati v Madrid, a kdor bo izgubil, bo iskal krivca v nekom drugem: pri Boci bodo trdili, da bi morali zaradi napada Riverjevih navijačev avtomatsko postati prvaki, pri Riverju pa, da niso imeli enakih možnosti, ker povratna tekma ni bila na njihovem stadionu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije