KOŠARKA

Četverica rešuje slovensko čast

Danes se na Kitajskem začenja svetovno prvenstvo v košarki Evropskih prvakov ni, na delu pa pol ducata naših rojakov
Fotografija: Srbi z Nikolo Jokićem (desno) odkrito merijo na zlato lovoriko. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Srbi z Nikolo Jokićem (desno) odkrito merijo na zlato lovoriko. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Kitajska je pripravljena na to, da se pri njih 15. septembra okrona novi (ali stari) košarkarski prvak sveta. Kar 32 ekip se podaja v lov na lovoriko, vse po vrsti pa druži želja, da s trona vržejo totalno zdesetkano izbrano vrsto ZDA.

Vnovič se je pokazalo, da je Američanom figo mar za svetovno prvenstvo, zanje šteje le zlata olimpijska kolajna. Ameriški selektor črnogorskega rodu Gregg Popovich je doživel že marsikaj, toliko odpovedi pa še ne. Za nameček so Američani doživeli sploh prvi poraz po trinajstih letih. Avstralci so jih prizemljili po 78 tekmah brez poraza.

A kot pravi stroka: Američani so še vedno Američani, telesno nekaj svetlobnih let pred preostalim svetom, prvi zvezdnik ekipe pa 29-letni Bostonov branilec Kemba Walker. Če na parketu nimajo zvezdniške zasedbe, jo imajo na klopi: ob Popovichu sta tam še pomočnik Steve Kerr (petkrat prvak lige kot igralec, trikrat kot trener) in glavni menedžer Jerry Colangelo, ki od leta 2006 vodi zasedbo – v tem času je osvojil dva naslova svetovnega prvaka, leta 2006 pa je bil bronast na Japonskem.


Med kandidate za zlato in skalp Amerike gre šteti Srbe (ostali so brez Miloša Teodosića, a priprave končali brez poraza!), ki danes odpirajo prvenstvo proti Angoli. Ne gre prezreti Avstralcev in Francozov, nikoli pa podceniti Argentine in Grčije (v ekipi je menda tudi poškodovani Kostas Sloukas), ki prihaja v Azijo z Giannisom Antetokounmpom, najboljšim igralcem lige NBA v minuli sezoni.
 

Kaj pa Slovenija?


Tja v Azijo sega tudi slovenska zgodovina, saj je ekipa pod taktirko Aleša Pipana leta 2006 prvič okusila slast nastopa na svetovnem prvenstvu. Leta 2010 je Slovenija z Memijem Bečirovičem igrala vidno vlogo na SP v Turčiji, leta 2014 pa je Slovenijo v Španiji vodil Jure Zdovc. Zdaj smo resda evropski prvaki, a kavčarji zavoljo neumnega sistema Fibinih kvalifikacij in lastnih napak: usodnih porazov z Belorusijo in Črno goro.

Kljub temu brez slovenskega pridiha na Kitajskem ne gre! Osrednji ambasador slovenske košarke v deželi riža je Memi Bečirovič, ki od leta 2015 uspešno vodi kitajskega ligaša Jiangsu Dragons. Da bo statistika na prvenstvu tekla nemoteno, je s svojim izobraževanjem poskrbela Fiba, šolanje za domačine je opravljal naše gore list Andrej Baš.

V delo na prvenstvu je vključen tudi Matej Avanzo, ki bo skrbel za koordinacijo aktivnosti v predtekmovalni skupini v Šanghaju, pred tem je to delal še za Nanjing. Predstavil se bo tudi slovenski sodnik Boris Krejić, ki bo piskal v predtekmovalni skupini v Pekingu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije