POVRATNIKI

Čeferinu uspelo: devet potencialnih superligašev se vrača (FOTO)

S klubi, ki ostajajo vpleteni v tako imenovano superligo, se bo Uefa ukvarjala naknadno.
Fotografija: FOTO: Antonio Bronic, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Antonio Bronic, Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) je predstavila sporazum za ponovno vključitev devetih od 12 klubov, ki so bili udeleženi v snovanju tako imenovane superlige. Uefin sporazum so podpisali Arsenal, Liverpool, Chelsea, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Atletico Madrid, Milan in Inter Milano. Omenjena deveterica je sodelovala pri ustanavljanju superlige in po številnih kritikah javnosti, nogometnih in drugih oblasti odstopila od projekta. Pri tem pa še vztrajajo pri Juventusu, Realu Madridu in Barceloni, ki jih bodo obravnavali Uefini disciplinski organi.

Klubi, ki so podpisali sporazum, so se zavezali tudi nastopom v državnih prvenstvih in Uefinih tekmovanjih. Deveterica s podpisom sporazuma priznava, da je bil projekt superlige napaka, za kar se opravičuje navijačem, državnim zvezam, ligam, evropskim klubom in Uefi.

Preberite še: 
image_alt
Vojna za nogomet: naslednji korak finale na Luni?


Ti klubi v tem sporazumu o reintegraciji brezpogojno priznavajo in sprejemajo zavezujočo naravo Uefinih statutov, ostajajo zavezani Uefinim klubskim tekmovanjem, v katerih bodo igrali, če si bodo to prislužili po športnih merilih, spet se bodo pridružili tudi združenju evropskih klubov (Eca) in naredili vse, da končajo svojo vpletenost v projekt superlige. Obenem pa bodo z drugimi klubi (v znak dobre volje) podarili skupno 15 milijonov evrov za blagor nogometa otrok in mladine v lokalnih skupnostih po Evropi (vključno z Veliko Britanijo). Obenem bodo tudi ob pet odstotkov prihodkov, ki bi jih dobili iz ene sezone Uefinih tekmovanj, ta delež pa bo Uefa razdelila drugam.

Prav tako so se klubi zavezali visokim kaznim, če bodo iskali igranje v neavtoriziranih tekmovanjih, v tem primeru bodo plačali 100 milijonov evrov, če pa bodo kršili kakršno koli drugo zavezo iz tega sporazuma, pa jih čaka kazen v višini 50 milijonov evrov.
 

S klubi, ki ostajajo v superligi, se bodo ukvarjali naknadno


»Pred dvema tednoma sem na kongresu Uefe dejal, da zahteva močno organizacijo, da prizna svojo napako, posebej v teh časih, ko ti sodijo po družbenih omrežjih. Ti klubi so naredili prav to,« je zapisal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Ta je dodal, da Uefa s tem sporazumom želi pustiti to poglavje za sabo in iti naprej v pozitivnem duhu. »Objavljeni ukrepi so ostri, toda Uefa ne bo zadržala ničesar od teh finančnih kazni. Vse bo vložila v mladinski in otroški nogomet v lokalnih skupnostih po Evropi.« Zaključil je, da so ti klubi hitro spoznali svojo napako in so pokazali, da se želijo zavezati evropskemu nogometu. »Ne moremo pa reči istega za klube, ki ostajajo vpleteni v tako imenovano superligo. Uefa se bo z njimi ukvarjala naknadno.«

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas