ODBOJKA

Če ne bo nirvane, bo težko prišel mir vanje

Slovenski odbojkarji niso izkoristili prve priložnosti za OI. Januarja bo treba ugnati Srbijo, Bolgarijo ali Francijo.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – Želje in sanje se tokrat niso uresničile. Slovenski odbojkarji si v prvem poskusu niso priigrali olimpijskega nastopa prihodnje leto v Tokiu, a imeli bodo popravni izpit. Januarja bo namreč v Berlinu turnir starocelinskega obeležja z osmimi ekipami za eno olimpijsko vozovnico v deželo vzhajajočega sonca, slovenske tekmice pa bodo po vsej verjetnosti Francija, Srbija, Bolgarija, Nizozemska, Belgija, Nemčija in Finska. Slovenci morajo še pravšnje odigrati septembrsko evropsko prvenstvo, katerega eno od skupin bodo gostili v Ljubljani, da bodo dovolj visoko na razpredelnici evropske odbojkarske zveze (CEV) in si tako pridobili čast potegovanja za OI. Kar je s psihoanalitičnega vidika zelo zanimivo, so nekatere izjave Slovencev po sklepnem porazu v predolimpijskem boju s Poljsko. »Vedeli smo, da še obstaja možnost, da se s tega turnirja neposredno uvrstimo na olimpijske igre. Zdi se mi, da smo v prvih dveh nizih na igrišče stopili s takšnim pristopom, s katerim bi morali vedno. To bo zelo pomembno tudi na evropskem prvenstvu. Če bomo igrali tako, kot smo v uvodnih dveh nizih, se lahko kosamo z vsemi svetovnimi velesilami,« je pripomnil korektor Tonček Štern.

Le kaj pomeni to, da če bodo igrali tako, kot so v uvodnih dveh nizih proti Poljski, se lahko kosajo z vsakim? Saj so slovenski odbojkarji že dokazali, da spadajo v evropski in svetovni vrh. V elitni ligi narodov bi morali igrati že prej, da ne omenjamo spet polen pod noge od mednarodne zveze. Leta 2015 so na evropskem prvenstvu, kjer so na koncu osvojili naslov podprvaka, na poti do srebra v končnici tekmovanja ugnali tudi Nizozemsko s 3:0, nato v četrtfinalu Poljsko s 3:2, v polfinalu Italijo s 3:1, v finalu je bila Francija boljša s 3:0. Resda so Slovenci v skupinskem delu izgubili s Poljsko in Belgijo, a fantje selektorja Andree Gianija so zaigrali, kot je bilo treba.

Na vso moč

Na EP 2017 so ob dveh porazih z Rusijo, zadnji je bil v četrtfinalu, in tistem z Bolgarijo, v prvem krogu izločilnih bojev s 3 proti 0 gladko padli veliki Poljaki, tudi gostitelji prvenstva. Na lanskem mundialu so pred fanti Slobodana Kovača dvakrat pokleknili Belgijci, z velesilo Argentino pa se je nesrečno izgubilo. Pri slovenskem vodenju Kovača pa je po porazu z Brazilijo v drugem delu SP, selektorskemu sodu dno izbil poraz z Avstralijo. »Ničesar nismo imeli za izgubiti, in to se je poznalo. Lahko smo igrali na vso moč, in to smo pokazali na igrišču. A na evropskem prvenstvu bo treba to pokazati od prve tekme naprej, se boriti za vsako točko in dati resnično vse od sebe,« je po obračunu s Poljsko navrgel srednji bloker Alen Pajenk.

Tudi besede kapetana Tineta Urnauta so poučne: »Proti Franciji smo pokazali, da znamo igrati, a proti Poljakom smo dlje držali visoko raven igre. Tokrat smo bili prisiljeni v rezultat, ki pa ga je na takšni ravni težko doseči.« Torej, vse je v glavi, slovenski odbojkarji so svetovna sila, a v to morajo verjeti in na igrišču tudi pokazati. V uvodu za udeležbo v Tokiu v glavi niso bili zenbudistično mirni, v Berlinu bodo pač že morali biti v nirvani. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije