Če ne bi bil tako lep, bi bil boljši od Peléja

George Best bi danes praznoval 74. rojstni dan. Na Severnem Irskem ga imajo za (športnega) boga.
Fotografija: George Best si je slavo priigral pri Manchester Unitedu. FOTO: Pictures
Odpri galerijo
George Best si je slavo priigral pri Manchester Unitedu. FOTO: Pictures

Kdo je najboljši nogometaš vseh časov? Pelé, Maradona, Ronaldo, Messi ...? Kaj pa če rečemo, da je George Best? V Belfastu rojeni Severni Irec bi danes, če bi bil še živ, dopolnil 74 let. Njegovo preigravanje in smešenje nasprotnih igralcev pri ogledu še vedno vzbujata žogobrcarsko strahospoštovanje.

A zanj ni bil le nogomet, dolgolase glave si ni belil le z nabijanjem žoge, temveč se je tudi gonil s hitrimi avtomobili, preganjal brhka dekleta in kozarce (z alkoholom) praznil drugega za drugim. Na Severnem Irskem ga imajo za (športnega) boga. Na upodobitvi slikarja Michaela Browna lebdeči Best z dolgimi lasmi in brado zavzema prostor Jezusa Kristusa na umetniškem delu slavnega Rafaela Poveličanje iz leta 1518. Enega od najbolj znanih slikarskih del v zgodovini umetnosti Browne ni veliko spreminjal, v svoji različici je zamenjal ženski podobi na dnu. Bestovi dekleti sta zaradi Irčevega slovesa plejboja povsem goli. Grob nogometnega genija iz protestantske družine je turistična zanimivost, starejši ljubitelji nogometa iz Severne Irske se še spominjajo največjega.

»Besta sem gledal igrati v živo, po njem ni več kaj videti,« pravi taksist iz Belfasta. Slavo si je priigral pri Manchester Unitedu, njegovi vsakodnevni spremljevalci so bili še alkohol, kocka in mamila, takšno življenje ga je tudi spravilo v smrt pri le 59 letih. Umrl je 25. novembra 2005 zaradi zapletov po presaditvi jeter.

»Če ne bi bil tako lep, bi bil boljši od Peléja,« je nekoč pomodroval peti beatle, seveda tako imenovan po legendarni liverpoolski glasbeni skupini. Saj je bil rockerskega videza, lahkoživo življenje in čezmerno popivanje sta le poudarili njegovo vlogo in pomembnost v športnem glamurju. Znamenit je njegov stavek: »Ogromno denarja sem porabil za pijačo, dekleta in hitre avtomobile, drugo sem zapravil.«
 

Spal je z vsako


Nekdanja Bestova žena Angie, virtuoz jo je spoznal, ko je bila Playboyeva zajčica, ima o pokojnem možu kar precej grenko osebno mnenje. Tudi zaradi Georgeevega samouničevanja po koncu igralske kariere psihološko zlahka razložljivega. »George se je bojeval s pritiskom, da je prva resnično slavna osebnost v nogometu. A ni imel pomoči in podpore, tudi s strani psihologov, kot jo imajo zvezdniki zdaj,« je omenila Angie, ki živi v ZDA z Markom Millerjem, nekdanjim hokejistom NHL, in je strokovnjakinja za program zdravega ravnovesja uma, telesa in duha. Dodaja, da se je Best bojeval tudi s kronično depresijo.


»Dvakrat je odšel na zdravljenje, a je bilo to popolnoma brezpredmetno. Vse, kar je postoril, je bilo to, da je imel ljubezensko afero z žensko, ki je delala na kliniki,« pravi Angie. Med skupnim življenjem se je tudi dogajalo, da je George za teden dni zaradi popivanja kar izginil, v postelji je končal z Angiejino najboljšo prijateljico, dvoril je celo njeni sestri.

»Ko si poročen z alkoholikom, tudi tebe naredi za grozno, grdo osebo,« poudarja Angie, ki kljub vsemu ničesar ne obžaluje, kar se je zgodilo v njenem življenju. »Ničesar ne bi spremenila, sin Calum je slavna televizijska osebnost, jaz pa čudovito živim. Škoda le, da Georgea ni več med nami, da bi to videl in doživel. A sam si je izbral svojo pot,« sklene boljša polovica družine Best. Druga polovica je za vse večne nogometne čase zapisana med legende. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije