ŠAH

Carlsenov popolni izkupiček

Svetovni prvak tekmece znova pustil daleč za seboj.
Fotografija: Magnus Carlsen je spet dokazal mojstrstvo. FOTO: chess24
Odpri galerijo
Magnus Carlsen je spet dokazal mojstrstvo. FOTO: chess24

Čeprav je bilo že pred začetkom zaključnega turnirja tretje sezone elitne spletne serije jasno, da bo še tretjič zapored najboljši v skupnem seštevku, je svetovni prvak Magnus Carlsen na njem vseeno nastopil stoodstotno osredotočen na en sam cilj – dodati v svojo zbirko še eno prestižno lovoriko. In tudi ko si je peto turnirsko zmago v sezoni zagotovil že krog pred koncem, proti Poljaku Janu-Krzysztofu Dudi ni niti malo popuščal in je poskrbel za to, da je partijo zaključil s popolnim izkupičkom. Premagal je namreč vseh sedem tekmecev, pri čemer je le v minidvoboju proti Vietnamcu Liemu Le Quangu za to potreboval podaljške v hitropoteznem tempu.

Najbližje zasledovalce je pustil daleč za seboj in drugouvrščeni Američan Wesley So je za njim zaostal za kar sedem točk. Obračuni med preostalo sedmerico udeležencev zaključnega turnirja so bili sicer precej bolj izenačeni in nepredvidljivi, tako da so bile tudi razlike med njimi na koncu majhne. Liem Le Quang na tretjem mestu je imel le točko več od Dude na četrtem in dve od indijskih najstnikov Ramešbabuja Pragnanande in Arjuna Erigaisija na petem oziroma šestem. Zadnje mesto sta si razdelila izkušena Šahrijar Mamedžarov in Aniš Giri.

Velik zaslužek za Norvežana

Skupni seštevek sezone je pravzaprav vsota zaslužkov, med igralci prednjači Carlsen s skoraj 250.000 ameriških dolarjev. Drugo mesto zanesljivo pripada Dudi, ki je bil najboljši na dveh turnirjih, tretje pa mlademu Pragnanandi, ki je svoj uspešni krstni nastop med svetovno elito podkrepil še s skoraj 130 tisočaki skupne nagrade. Zadnji s preseženimi sto tisočaki v sezoni je na četrtem mestu Le Quang.

chess
chess

Carlsen, ki je letos šokiral šahovsko javnost z napovedjo, da ne namerava braniti svojega naslova svetovnega prvaka v standardnem šahu, je po novi dominantni predstavi izjavil, da je še vedno lačen turnirskih lovorik in da si močno želi zmagati na vsakem tekmovanju, na katerem nastopi. Tudi v tej luči bo sila zanimivo spremljati letošnje svetovno prvenstvo v pospešenem in hitropoteznem tempu čez dober mesec v kazahstanskem Almatiju. Visok nagradni sklad praviloma privabi večino najboljših igralcev na svetu, med katerimi lahko pričakujemo tudi Carlsena, ki je v letih 2014 in 2019 slavil na obeh prvenstvih v hitrejših disciplinah. Svetovni prvak pa je že potrdil svoj nastop na prvem superturnirju prihajajočega leta v nizozemskem Wijk aan Zeeju. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije