ŠAH

Carlsen pospešeni prvak

V ženski konkurenci naslov na Kitajsko.
Fotografija: Magnus Carlsen je lahko z novim naslovom prvaka spet nasmejan. FOTO: Anton Vaganov/Reuters
Odpri galerijo
Magnus Carlsen je lahko z novim naslovom prvaka spet nasmejan. FOTO: Anton Vaganov/Reuters

Kazahstanski Almati je prizorišče zadnjega letošnjega šahovskega spektakla na najvišji ravni, svetovnega prvenstva v pospešenem in hitropoteznem šahu. Zajeten nagradni sklad in vedno večji pomen, ki ga dobivajo hitrejše discipline, sta kot običajno privabila večino najboljših igralk ter igralcev na svetu. V moški konkurenci tako nastopa pet igralcev iz najboljše deseterice aktualne ratinške lestvice, z aktualnim svetovnim prvakom v standardnem šahu Magnusom Carlsenom na čelu. Slednji bo sicer prihodnje leto ostal brez tega naslova, saj se je odpovedal novemu dvoboju za njegovo obrambo in je tudi zato še dodatno motiviran, da ga nadomesti z novimi lovorikami.

To se je odražalo od samega začetka tekmovanja v pospešenem tempu, ki ga je Carlsen začel zelo odločno in se je po uvodnih štirih zmagah takoj zavihtel v vodstvo. Po desetih od trinajstih krogov je njegova prednost pred najbližjimi zasledovalci znašala že celo točko, a se mu je nato zgodil zelo netipičen spodrsljaj v partiji proti Vladislavu Artemijevu, kjer je v enaki poziciji spregledal figuro in bil prisiljen priznati poraz. V zadnji krog so se tako trije igralci podali izenačeni na vrhu, Carlsenu in Artemijevu je namreč družbo delal izjemno nadarjeni 18-letni Nemec Vincent Keymer.

Brez podaljška

Izmed omenjene trojice je nato v odločilnem zadnjem krogu uspelo zmagati samo Carlsenu, ki je odlično izkoristil bele figure proti Irancu Parhamu Maghsoodlooju in z neubranljivim napadom zmagal že v 28 potezah. Artemijev je medtem doživel poraz proti Fabianu Caruani in ostal brez kolajne, zato pa je imel Keymer odlično priložnost, da s črnimi figurami premaga Francoza Maxima Vachier-Lagrava. Z morebitno zmago bi si zagotovil podaljške proti Carlsenu za naslov prvaka, a je bil v končnici premalo potrpežljiv in se je zato moral zadovoljiti z remijem in še vedno izjemnim drugim mestom. Caruana je prišel do bronaste medalje, na vrhu pa je vendarle končal Carlsen, za katerega je to četrti naslov svetovnega prvaka v pospešenem šahu.

Podaljšana igra je odločala o prvem mestu v ženski konkurenci, kjer sta po enajstih krogih enako število točk zbrali domačinka Dinara Sadvakasova in Kitajka Tan Zhongyi. Slednja je po remiju v prvi partiji pokazala več zbranosti v drugi, ki ji jo je uspelo pripeljati v dobljeno kmečko končnico, s čimer si je zagotovila naslov. V Almatiju se danes in jutri nadaljujejo še boji v hitropoteznem šahu. 

ših
ših

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije