ROKOMET

Bronasti ostali brez SP, z Vujovićem na OI 2020

Slovenska rokometna reprezentanca v dveh tekmah slabša od Madžarske.
Fotografija: Jure Dolenec in soigralci so trčili ob madžarski rokometni zid. Foto: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Jure Dolenec in soigralci so trčili ob madžarski rokometni zid. Foto: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Slovenski rokometaši so v povratni tekmi kvalifikacij za nastop na SP v Veszpremu premagali Madžarsko s 26:22 (12:12), toda na turnirju, ki ga bosta januarja 2019 gostili Danska in Nemčija, jih vseeno ne bo. Po osvojenem bronu na SP 2017 je kar malce nenavadno, da jih ne bo na novem mundialu, toda četa selektorja Veselina Vujovića je mrknila na prvi tekmi v koprski Bonifiki, kjer so jih vzhodni sosedi ob asistenci sodinkov z grobo igro še pretepli in zmagali z 29:24. Zmaga v peklenskem ozračju v Veszprem Areni, kjer je bilo več kot 5000 gledalcev, med njimi 200 najzvestejših navijačev Slovenije, je torej pirova, a ta neuspeh vseeno ni usodno stresel stolčka selektorja Vujovića, ki ima z Rokometno zvezo Slovenije (RZS) pogodbo do leta 2020 oziroma do olimpijskih iger v Tokiu, kamor se bo zdaj precej težje uvrstiti.

Bobinac ostaja optimist

»Vujović ostaja selektor. Tudi če bi ponudil odstop, ga predsedstvo ne bi sprejelo. Vuja ostaja naš, njegova nova služba v Wisli tega ne bo spremenila. Z njim gremo naprej k novim zmagam. Verjamem, da bomo šli v Tokio, morda celo kot evropski prvaki,« je takoj po tekmi optimizem na vse strani delil predsednik RZS Franjo Bobinac.


Na dan tekme je Vujović prekinil sodelovanje s Koprom 2013, zakrožile pa so govorice, da je postal trener poljskega prvoligaša Wisle iz Plocka. »Vse možnosti za preboj na SP smo izgubili po odločitvi rokometnih veljakov o zamenjavi češkega sodniškega para s slovaškim. Vsi so lahko videli porazno slabo sojenje Slovakov v zadnjih petih minutah tekme. Madžarom moram čestitati za preboj na SP, mi smo vse možnosti za to zapravili v Kopru. Razlog za slabo predstavo na prvi tekmi mi še vedno ni znan, izjemno žal mi je, da je ta sijajen rod ostal brez velikega tekmovanja. Naredili smo določen proces, naredili nabor mladih igralcev in vzpostavili pravo kemijo znotraj moštva, a to ni bilo dovolj. Takšnega sojenja, kot so ga imeli Madžari, mi nikoli ne bomo imeli,« je bil Vujović oster do Evropske rokometne zveze (EHF).

Še tri ali štiri minute ...

Vid Kavtičnik je komentiral: »Verjeli smo, da lahko zmagamo v Veszpremu in izločimo Madžarsko. Gostitelje smo pripeljali v kočljiv položaj, v zadnjih petnajstih odigrali zelo dobro obrambo, a se nam ni izšlo. Sodniških odločitev ne bi komentiral.« Borut Mačkovšek (iz Celja se seli v Veszprem) je bil prvi strelec slovenske vrste na drugi tekmi, zabil je šest golov. »Dali smo vse od sebe, do preboja na SP so nas ločile malenkosti. Veszprem velja za eno najtežjih igrišč v Evropi, tu je zares težko zmagati. Razočaran sem in menim, da bi se zanesljivo prebili na svetovno prvenstvo, če bi tekma trajala tri ali štiri minute dlje,« je dejal Mačkovšek. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije