VESNA FABJAN

Bronasta olimpijka odtekla zadnji planiški krog

Objavljeno 29. junij 2020 17.39 | Posodobljeno 29. junij 2020 08.36 | Piše: Siniša Uroševič

Vesna Fabjan v živahni soboti obujala spomine na športno pot. Zdaj bo novi rod poskusila navdušiti za smučarske teke.

Vesna Fabjan ni naključno izbrala Planice za prizorišče svojega slovesa od vrhunskega športa. FOTO: Leon Vidic
Resda je akterjem v nordijskih smučarskih panogah planiški stadion, tudi prizorišče svetovnega prvenstva 2023, bližje v zasneženi podobi, toda prav živahen utrip je ponudil tudi minulo soboto. Uradno se je namreč od tekmovalne športne poti poslovila Vesna Fabjan, ob Petri Majdič edina slovenska smučarska tekačica z olimpijsko kolajno. In prav za konec je, čeprav je bil topel junijski dan, spet tekla. V predoru, ki v Planici vse leto ob temperaturi dveh stopinj pod ničlo omogoča vadbo na snegu.
V Planici sem se vedno počutila kot doma. Ustreza mi okolje, narava, razmere za trening so imenitne, tukajšnji ljudje so me sprejeli za svojo.


Čast, ki jo je doletela po tem zadnjem planiškem krogu, pa jo je močno ganila: razglasili so jo namreč za ambasadorko Nordijskega centra Planica. To je bilo za 35-letno Gorenjko presenečenje, glas se ji je tresel, ko se je zahvaljevala spremljevalni ekipi zadnjega desetletja s trenerjem Markom Gracerjem na čelu ter seveda domačim za izjemno podporo v športu. »Ni poti do cilja, ki bi vodila le naravnost. Tudi ko si pripravljen na visoki ravni, denimo v boju za kolajno, so pred teboj številni ovinki, prepadi, ovire,« je poudarila ob srečanju s predstavniki medijev, prijatelji, številnimi gosti na novinarski konferenci in na družabnem srečanju na vrhu stolpa Nordijskega centra ter pozneje med borovci v bližnjem planiškem domu, vrsto let njenem baznem taboru med številnimi treningi. Prizorišča za kraj svojega uradnega slovesa ni izbrala naključno: »Tu sem se vedno počutila kot doma. Ustreza mi okolje, narava, razmere za trening so imenitne, tukajšnji ljudje so me sprejeli za svojo.«
 

Posebni spomini iz Rusije


Kajpak so v dolgem dnevu, ki se je ob obujanju živahne tekmovalne preteklosti prevesil že v večerne ure, misli uhajale na desetletje in pol kariere med svetovno elito, v čudovitem spominu ji je ostal predvsem ruski sneg. Tako zavoljo olimpijskega brona v Sočiju, najodmevnejšega dosežka kariere, kot tudi dveh zmag na tekmah svetovnega pokala v Ribinsku. Uvodna iz leta 2010 je zanjo seveda posebna, ker je bila njena prva, tista v zimi pozneje pa prav tako vidno podčrtana, saj je izjemen slovenski dan z drugim mestom dopolnila še Katja Višnar.
209
nastopov za svetovni pokal je zbrala Vesna Fabjan.


Tudi slednja se je pred dnevi poslovila od športne poti, po odhodu takšnih dveh tekmovalk pa v ozki bazi smučarskega teka pri nas ostaja zaskrbljenost. Vsaj kratkoročna. Kajti podobno kot skakalec Jurij Tepeš, ki je prav tako pred dnevi pomahal v slovo tekmovalnemu športu, bo pod streho Olimpijskega komiteja Slovenije delala v novem projektu razvoja mladih športnih kadrov. In novi rod poskusila navdušiti za tradicionalno zimsko panogo, v kateri le vztrajnost in garaški pristop vodita k odmevnim dosežkom. Kot v primeru Vesne Fabjan. 
Deli s prijatelji