SMUČANJE

Brez Hirscherja lovorika bolj dosegljiva

Lahko po športni upokojitvi Avstrijca veliki globus osvoji smukač? Jansrud, Paris, Neureuther in Svindal enotni: Za smukače težko.
Fotografija: Dominik Paris se je med smukači s 4. mestom najbolj približal Marcelu Hirscherju v skupni razvrstitvi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dominik Paris se je med smukači s 4. mestom najbolj približal Marcelu Hirscherju v skupni razvrstitvi. FOTO: Reuters

Težko bo kateri koli alpski smučar ponovil rekord osmih velikih kristalnih globusov, ki jih je osvojil sveže upokojeni Marcel Hirscher med letoma 2012 in 2019. Vse s prevlado v tehničnih disciplinah. Zadnji, ki si je lovoriko zagotovil z večjo točkovno bero v hitrih, je bil Carlo Janka leta 2010. Imajo smukači po koncu Hirscherjeve ere kaj več možnosti za skupno zmago v svetovnem pokalu?

V ženski konkurenci je v zadnjih treh sezonah Mikaela Shiffrin tako močna, da ji pri zbiranju točk ob vseh zmagah in zgodovinskih mejnikih nihče ne pride blizu. V moški so po koncu Hirscherjeve kariere karte bolj premešane, kalkulacij je lahko več. A je tekmovalni koledar – kot že leta prej – bolj naklonjen tehničarjem kot hitrašem, razmerje v tekmah znaša 23:18 za prve. Dodati je treba še tri preizkušnje v kombinaciji.

Jansrud: Vprašajte me marca

O tem, kakšne so možnosti, da veliki globus osvoji specialist za hitre discipline, so razmišljali največji asi belih strmin. »Ker je med sezono več tekem v tehničnih disciplinah kot hitrih, je za smukače veliki kristalni globus težko dosegljiv. Res pa je, da tega, da jih je manj, ne čutiš. Brez Marcela je vse precej bolj odprto. S sezono, kot jo je imel Dominik Paris v prejšnji zimi (s 4. mestom je bil najvišje uvrščeni specialist za hitre discipline v skupni razvrstitvi, op. p.), je lahko boj v novi bolj odprt. Postavite mi to vprašanje spet marca in upam, da bom takrat rekel, da, povsem mogoče je, da bo lovoriko osvojil smukač,« je povedal Kjetil Jansrud, drugouvrščeni v skupni razvrstitvi v sezoni 2016/17. Za Hirscherjem je zaostajal za velikih 675 točk.

Njegov nekdanji reprezentančni kolega Aksel Lund Svindal je prestižno lovoriko osvojil dvakrat (2006/07 in 2008/09), trikrat je bil skupno drugi. »Smukači niso na vrhu mojega seznama za veliki globus, so pa vsekakor na njem,« je razkril lastnik sedmih malih globusov v hitrih disciplinah. »Smukaških tekem je manj kot tehničnih, pa tudi to je; bolj ko greš proti koncu sezone, večja je možnost, da kakšna tekma ali dve odpadeta. Po navadi smuk ali superveleslalom, slalom skoraj nikoli. Zato je za smukače težko,« je dejal in dodal, da bi večjo enakopravnost sprožil s črtanjem paralelnih tekem: »Iz njih bi naredil šov, ne bi jih pa točkoval za svetovni pokal.«

Z njim se je strinjal še en sveži športni upokojenec Felix Neureuther. »Resda je preveč preizkušenj v tehničnih disciplinah in zato smukači nimajo možnosti, a se mi ne zdi potrebno povečati število smukov. V redu bi bilo že, če bi iz točkovanja izločili paralelne tekme. Je pa novi format kombinacije zdaj za smukače boljši od prejšnjega,« je nemški specialist za tehnične discipline prepričan, da bosta sezono zaznamovala Alexis Pinturault in Henrik Kristoffersen s stanovitnostjo.
Najboljši superveleslalomist prejšnje sezone Paris med favoriti omenja isti imeni. Sem pa tja se je preizkušal na kakšni veleslalomski tekmi, a neuspešno, od sezone 2015/16 do letos je nastopil sedemkrat, točke je osvojil le enkrat. »Poskušal sem, a je težko,« je priznal Italijan, ki ga konec tedna čakata dve tekmi v Beaver Creeku: jutri smuk, v soboto pa superveleslalom. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije