ŠAH

Brez eksplozije na začetku

Na vrhu superturnirja v Wijk aan Zeeju še brez prave selekcije.
Fotografija: Nils Grandelius je na Nizozemskem edini dobil svoji dve uvodni partiji. FOTO: twitter
Odpri galerijo
Nils Grandelius je na Nizozemskem edini dobil svoji dve uvodni partiji. FOTO: twitter

Nastopajočim na prvem letošnjem superturnirju v nizozemskem Wijk aan Zeeju sicer nikakor ne gre očitati pomanjkanja borbenosti, a po prvih štirih krogih med rezultati vseeno prevladujejo remiji. Zdi se, kot da večina za zdaj poskuša predvsem ohraniti dovolj energije za dolgo in naporno tekmovanje, ki traja kar trinajst krogov.

Do včerajšnjega prvega prostega dne tako na vrhu še ni prišlo do prave selekcije in v vodstvu je kar pet igralcev z dvema točkama in pol. Med njimi sta glavna favorita za končno zmago, svetovni prvak Magnus Carlsen in lanski zmagovalec, Američan Fabiano Caruana. Začetek je bil obetaven, saj smo že v prvem krogu videli zanimiv obračun med Carlsenom, s tridesetimi leti že enim od starejših udeležencev, in trinajst let mlajšim Alirezo Firouzjo, po mnenju večine enim od bodočih pretendentov za sam svetovni vrh.


Firouzji je s črnimi figurami v otvoritvi uspelo položaj izenačiti in svetovni prvak se je znašel pred dilemo, ali remizirati s ponavljanjem potez ali pa sprejeti tveganje in nadaljevati igro na zmago. Odločil se je za slednje, pri čemer ga je, kot je dejal, prepričala vidna nervoza mladega tekmeca. Tveganje se je nato izplačalo, saj Firouzja ni našel pravega odgovora za napad na svojega kralja, ki ga je Carlsen atraktivno zaključil v svoj prid. V naslednjih treh partijah pa se je kljub vztrajnim poskusom moral sprijazniti s tremi remiji, od katerih je zagotovo najbolj nezadovoljen s tistim proti rojaku Aryanu Tariju, ko kljub belim figuram in skoraj 250 točk višjim ratingom ni prišel do cele točke.
 

Presenetljivi Šved


Med najbolj aktivnimi igralci je tudi branilec naslova v Wijk aan Zeeju Fabiano Caruana. V drugem krogu je s črnimi figurami spektakularno premagal Nemca Aleksandra Dončenka, ki je dobesedno v zadnjem hipu prišel na turnir kot zamenjava za Rusa Danila Dubova. Slednji je namreč moral ostati v karanteni zaradi stika z okuženo osebo. Caruana je bil tudi v naslednji partiji na pragu nove navdušujoče zmage, a se je zaradi lastne nenatančnosti pri realizaciji prednosti in odlične obrambe Poljaka Jana-Krzysztofa Dude na koncu moral zadovoljiti z delitvijo točke.
ni podpisa
ni podpisa

Edini, ki mu je uspelo zmagati v uvodnih dveh partijah, je bil tako presenetljivo najboljši švedski šahist Nils Grandelius, ki pa ga je nato v tretjem krogu s črnimi figurami premagal Indijec Pentala Harikrišna. Oba sta ob Carlsenu in Caruani trenutno v vodilni skupini, v kateri je še domačin Aniš Giri. Matej Šebenik

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije