Brexit ni upočasnil angleškega valčka

Štirje otoški klubi dominirajo v ligi prvakov
Fotografija: Jürgen Klopp je bil navdušen nad golom Thiaga Alcantare. FOTO: Phil Noble/Reuters
Odpri galerijo
Jürgen Klopp je bil navdušen nad golom Thiaga Alcantare. FOTO: Phil Noble/Reuters

LJUBLJANA • Brexit je oslabil konkurenčnost britanskega gospodarstva in prinesel kup nepričakovanih težav na Otoku, vendar očitno ne more ogroziti dominacije angleških klubov v Uefini ligi prvakov. Prvič se je zgodilo, da so si vsi štirje predstavniki premier league že krog pred koncem rednega dela zagotovili napredovanje v osmino finala. Še več, vsi štirje bodo verjetno osvojili prva mesta v skupinah. Nazadnje je angleška četverica dosegla štiri zmage z razliko v golih 11:1!

Konec maja smo že drugič v treh letih gledali angleški finale, v katerem je zmagal Chelsea. Ta je na Stamford Bridgeu s praktično B-ekipo s kar 4:0 odpravil Juventus in zavzel vrh lestvice v skupini H. Iz škripcev se je rešil tudi načeti Manchester United, ki mu je kdo drug kot Cristiano Ronaldo prinesel zmago (2:0) pri Villarrealu v ponovitvi zadnjega finala evropske lige.

V sredo sta angleški valček zaplesala še Liverpool in Manchester City. Rdeči so prvič dobili prvih pet tekem v ligi prvakov in v zmoto postavili strokovnjake, ki so govorili o skupini smrti, ko je žreb združil Liverpool (6 naslovov v LP), Milan (7), Porto (2) in Atletico (trikratni finalist). Zasedba Jürgna Kloppa ima namreč 15 točk z razliko v golih 15:5, sledijo Porto s petimi ter Milan in Atletico s štirimi točkami, kar pomeni, da bodo imeli celo rossoneri, ki so tekmovanje odprli s tremi porazi, 7. decembra na San Siru priložnost osvojiti drugo mesto. Klopp bo bržčas v norem decembru, v katerem čaka njegove fante kar deset tekem, odpočil glavne adute z Mohamedom Salahom na čelu.

Liverpool je postal prvo angleško moštvo po Wolverhamptonu leta 1939, ki je na 16 zaporednih tekmah v vseh tekmovanjih doseglo vsaj dva gola. Eden najlepših proti Portu (2:0) je bil volej Thiaga Alcantare s 25 metrov. »Thiago? Vedeli smo, da ima v nogah dinamit, ampak še vedno je treba imeti nekaj sreče, da ti žoga tako sede na čevelj,« je o projektilu Španca, čigar strelska suša je trajala od maja, povedal Nemec, ki ima sladke skrbi pri izbiri udarne enajsterice.

Zasuk na Etihadu

Še slajše ima njegov najljubši sovražnik Pep Guardiola. Galaktičnemu PSG z Lionelom Messijem, Kylianom Mbappéjem in Neymarjem se je zoperstavil brez Phila Fodna, Jacka Grealisha in Kevina de Bruyna, ki je izoliran zaradi covida-19, pa se vseeno veselil zmage z 2:1 in osvojitve prvega mesta v skupini A. Raheem Sterling in edini rezervist Gabriel Jesus sta izničila zadetek Mbappéja. »Navdušen sem nad našo stalnostjo. Moramo ostati mi. Ljudje uživajo, ko nas gledajo, in mi uživamo, ko igramo. Upam, da bo trajalo,« je s formo zadovoljen Katalonec, ki že šesto leto na Etihadu lovi izmuzljivo evropsko slavo.

Angleški klubi so na dosedanjih 20 tekmah vpisali 16 zmag, remi in tri poraze, razliko v golih imajo 52:21. To seveda ni nobeno jamstvo, da bo kdo od njih na koncu dvignil pokal, a obeti niso slabi. Če bo Chelsea čez dva tedna zmagal v Sankt Peterburgu, kjer bo 28. maja tudi finale, se ne bodo mogli srečati pred četrtfinalom. Peter Zalokar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije