FORMULA 1

Bottasu srhljivka v Spielbergu

Objavljeno 06. julij 2020 10.57 | Posodobljeno 06. julij 2020 10.57 | Piše: Miha Šimnovec

Finski dirkač formule 1 najhitrejši na veliki nagradi Avstrije. Na odru tudi Leclerc in Norris, kazen za Hamiltona.

Finski as Valtteri Bottas se je takole včeraj veselil zmage v Spielbergu. FOTO: Mark Thompson/Reuters
Velika nagrada Avstrije, uvodna letošnja dirka za svetovno prvenstvo v formuli 1, je po pričakovanju minila v znamenju Mercedesove črne puščice. Zmago, svojo osmo v kraljevskem avtomobilističnem razredu, je pred praznimi tribunami slavil finski as Valtteri Bottas, ki je v cilj pridrvel tik pred Lewisom Hamiltonom.

Toda britanski šampion se ni povzpel na oder za najboljše. Zaradi trka s Tajcem Alexandrom Albonom (Red Bull) v 61. krogu je Hamilton prejel petsekundno kazen, zaradi katere je naknadno zdrsnil na nehvaležno četrto mesto. Na drugo stopnico se je povzpel Monačan Charles Leclerc (Ferrari), na tretjo pa prav tako silno presenečeni 20-letni Britanec Lando Norris (McLaren), ki je tako postal tretji najmlajši dirkač med najboljšo trojico v formuli 1.
Schumacher do dveh točk
Na Red Bullovem Ringu so izpeljali tudi uvodni dirki v formuli 2. Na sobotni je zmagal 21-letni Britanec Calum Ilott (UNI-Virtuosi), na včerajšnji pa leto mlajši Brazilec Felipe Drugovich Roncato (MP Motorsport). Mick Schumacher (Prema Powerteam), sin sedemkratnega svetovnega prvaka v formuli 1 Michaela Schumacherja, je med 22 dirkači pristal na 11. in 7. mestu, s katerim je osvojil dve točki.


Mercedesovemu najhujšemu tekmecu Maxu Verstappnu, ki je s svojim rdečim bikom lovil tretjo zaporedno zmago na Red Bullovem Ringu, so se vsi upi, da bi dosegel nov uspeh v Spielbergu, kot milni mehurček razblinili v 14. krogu, ko ga je kot drugouvrščenega ustavila tehnična okvara. Naslednja dirka bo na sporedu že v nedeljo prav tako v Spielbergu, kjer se bodo najhitrejši dirkači med seboj merili na veliki nagradi Štajerske.
Deli s prijatelji