FORMULA 1

Bottas s Sejšelov po čudež

Hamilton si lahko v Mehiki zagotovi šesti naslov. Nadmorska višina utegne povzročati težave.
Fotografija: Selfie z Lewisom Hamiltonom je v Mehiki hit. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Selfie z Lewisom Hamiltonom je v Mehiki hit. FOTO: Reuters

Ciudad de Mexico – Lewis Hamilton bo šestič postal svetovni prvak v formuli 1, če bo jutri osvojil dirko za VN Mehike (start ob 20.10 po našem času) in če Valtteri Bottas ne bo stopil na zmagovalni oder; če bo drugi in bo Bottas nižje od osmega mesta; če bo tretji in Bottas ne bo osvojil nobene točke. Če bodo stvari šle na roko Angležu, bo že v Mehiki postavil nov mejnik v sijajni karieri.

S šestim naslovom bi prehitel petkratnega prvaka Juana Manuela Fangia in bi zaostajal le še za sedemkratnim šampionom Michaelom Schumacherjem. Vendar 34-letni Hamilton ne pričakuje, da bo že ta konec tedna postavil piko na i. Že stopničke bi bile zanj nepričakovan uspeh, saj je Autodromo Hermanos Rodríguez v Ciudadu de Mexicu vse prej kot pisan na kožo Mercedesovemu dirkalniku.

»Mehika je že tradicionalno najbolj neprijazna do nas, težko bomo konkurenčni,« nima visokih pričakovanj Hamilton, ki je lanski naslov osvojil prav v največji državi Srednje Amerike, ampak potem, ko je prišel v cilj četrti. Podobno je bilo predlani, ko je bilo njegovo slavje zaradi devetega mesta še malce bolj grenko. Mehika mu res ni najljubše prizorišče, tam je doslej zmagal le enkrat, leta 2016, pa še takrat mu je naslov izmaknil moštveni tekmec Nico Rosberg.
 

Ferrari trd oreh


»Zadnji dirki tukaj sta bili precejšnje razočaranje, čeprav smo si obakrat zagotovili naslov. Upam na boljši vikend, se pa zavedam, da bomo težko premagali Ferrari na teh dolgih ravninah. Prehitevanje sploh ne pride v poštev. Tukaj je tudi McLaren, ki dosega neverjetne hitrosti, podobno Red Bull. Če povem po pravici, ne pričakujem, da se bom še tretjič v Mehiki veselil naslova,« je razmišljal Hamilton, ki se je znašel na tnalu kritikov na družabnih omrežjih zaradi svojih spornih okoljevarstvenih stališč.

Od voznika potratne formule 1 in človeka, ki na leto opravi prek 200 poletov ter ima zasebno letalo, je skrb za planet res malce za lase privlečena. Zaradi redkejšega zraka na 2200 metrih nadmorske višine bodo hitrosti na ravninah rekordne v sezoni, toda oprijema na zavojih bo zaradi slabe potisne sile manj, kar utegne mnogim povzročati težave. Bottas ima sicer minimalne možnosti, da v končnici sezone ujame Hamiltona, a puške v koruzo še ni vrgel. Potreboval pa bi čudež.

»Nisem vraževeren, toda vem, da se v formuli lahko zgodijo nore stvari,« je dejal Bottas, ki si je po zmagi v Suzuki privoščil oddih na Sejšelih.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije