KOŠARKA

Bolnišnica na koncu mesta traja

Cedevita Olimpija drevi v Stožicah s presenečenjem lige ABA Zadrom.
Fotografija: Luka Božić je doslej vselej dosegal od 24 do 34 točk na tekmo. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Luka Božić je doslej vselej dosegal od 24 do 34 točk na tekmo. FOTO: ABA

Začetni vtis košarkarjev Cedevite Olimpije v novi sezoni še zdaleč ni vrhunski, brez razmisleka bi verjetno izstrelili, da so bili lani veliko uspešnejši v uvodu. Videz vendarle nekoliko vara. V prejšnji sezoni so Ljubljančani resda dobili dve od prvih petih tekem v evropskem pokalu (zdaj 0:5), a klonili v polovici od šestih dvobojev lige ABA. Trenutno so z zdesetkano zasedbo pri beri 4:2, danes ob 21. uri pa bi jo lahko izboljšali v domačem dvoboju z Zadrom.

Bolnišnica na koncu mesta je bila pred štirimi desetletji priljubljena češkoslovaška nadaljevanka, zdaj imajo podobne skrbi v Stožicah. Kar šest košarkarjev Cedevite Olimpije je namreč še vedno vprašljivih. Zoran Dragić, Lovro Gnjidić in Karlo Matković, ki so se poškodovali v reprezentančnih dresih, se vsak dan počutijo bolje, toda malo verjetno je, da bi lahko zaigrali že danes. Jan Kosi bo po operaciji gležnja odsoten dlje, Rok Radović še vedno okreva zaradi načetega kolena, Marka Radovanovića pa čakajo dodatni pregledi meniskusa.

Trenerju Jurici Golemcu ostaja osem zdravih, a vse bolj utrujenih mož, ki na tekmah težko zdržijo vseh 40 minut v energičnem ritmu. Zato jih čaka zahtevno delo tudi proti Zadru. Dalmatince so pred začetkom sezone mnogi resda pomilovali ter jim tako kot drugima hrvaškima zasedbama Ciboni in Splitu napovedovali hude čase v boju za obstanek, toda v uvodnih sedmih krogih so prijetno presenetili.

Še posebno s senzacionalno zmago nad Crveno zvezdo sredi Beograda, prejšnji teden pa jim je ušla iz rok priložnost za uspeh proti Budućnosti, saj so dve minuti pred koncem vodili z desetimi točkami razlike. In če si ne bi privoščili domačega spodrsljaja proti Splitu (74:76), bi kaj lahko pripotovali v Ljubljano z enim samim porazom z gostovanja pri Mornarju.

Božić prvo ime lige ABA

Prvo orožje hrvaškega podprvaka je 200 cm visoko krilo Luka Božić, statistično daleč najbolje ocenjeni košarkar lige ABA, vodilni strelec (povp. 30,3 točke), drugi skakalec (9,8) in sedmi podajalec (5,8) tekmovanja. Manj zadovoljen je lahko Postojnčan Leon Šantelj, saj mu je trener Danijel Jusup doslej v seštevku odmeril pičlih 35 minut igre.

Zadar je vendarle presenetljivo najučinkovitejša zasedba v regiji, saj dosega 93 točk na tekmo (drugi je FMP z 89,9), medtem ko je Cedevita Olimpija peta s 83,3 točke. Golemcu je zato jasno, da bo imela pomembno vlogo obramba: »Zadar igra preprosto, hitro in pametno. Toda znašli smo se v položaju, ko nimamo pravice do napake. Vsak od nas bo moral dati vse od sebe, da bi lahko prišli do zmage.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije