ŠAH

Blizu končne odločitve

Veliki up srbskega šaha Velimir Ivić prvič na veliki sceni opozoril nase.
Fotografija: Ana Muzičuk je pred leti nastopala za Slovenijo. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Ana Muzičuk je pred leti nastopala za Slovenijo. FOTO: Uroš Hočevar

Na svetovnem pokalu v Sočiju je v boju za zmago ostalo le še osem šahistov in štiri šahistke. Med njimi je svetovni prvak Magnus Carlsen, ki si je kot zadnji zagotovil četrtfinalno vstopnico po ogorčenem dvoboju z 19-letnim domačim upom Andrejem Jesipenkom. Mladi Rus je na začetku leta norveškemu šampionu zadal presenetljiv poraz na super turnirju v Wijk aan Zeeju in je bil večino obračuna spet enakovreden slovitemu tekmecu. Carlsen si je napredovanje zagotovil šele v tretji seriji podaljškov v hitropoteznem tempu, v kateri je moral preživeti več stresnih trenutkov ob hitro iztekajočih se sekundah. V četrtfinalu se bo pomeril s Francozom Etiennom Bacrotom.
Diagram (27. 7.)
Diagram (27. 7.)

Ob Carlsenu je edini preostali igralec iz prve deseterice favoritov njegov izzivalec iz leta 2016, Rus Sergej Karjakin, ki je bil v dvoboju težkokategornikov po dveh serijah podaljškov boljši od Francoza Maxima Vachierja Lagrava. V izenačenem soočenju se je izkazal za psihološko močnejšega in si prislužil napredovanje. Še en domačin, Vladimir Fedosejev, je končal sanjski nastop 18-letnega Srba Velimirja Ivića, enega najprijetnejših presenečenj na turnirju. Ivić je pred tem izločil tri uveljavljena imena – Španca Francisca Vallejo Ponsa, Nemca Mathiasa Blübauma in Rusa Dmitrija Andrejkina.

Veliki met je uspel Američanu Samu Shanklandu, saj je izločil osemkratnega ruskega prvaka in zmagovalca svetovnega pokala pred desetimi leti Petra Svidlerja. Ob Shanklandu je le še Indijcu Viditu uspel preboj v četrtfinale po dveh partijah, kar šest dvobojev pa je bilo odločenih po podaljških. Vsi četrtfinalisti z izjemo svetovnega šampiona so si tudi zagotovili mesto v seriji grand prix aktualnega ciklusa za svetovno prvenstvo. Četrtfinalni pari so: Carlsen – Bacrot, Duda – Vidit, Fedosejev – Tabatabaei in Karjakin – Shankland.
 

V četrtfinalu tudi Muzičukova


V ženski konkurenci se je prva nosilka, Rusinja Aleksandra Gorjačkina, prebila do polfinala, potem ko je izločila Kazahstanko Sadvakasovo. Zdaj jo čaka zanimiv obračun s četrtopostavljeno Ukrajinko Ano Muzičuk, ki je pred leti nastopala za slovensko reprezentanco.


Pri dekletih je bil le en četrtfinalni dvoboj odločen po podaljških, Muzičukova pa je v njem ugnala Gruzijko Nano Dzagnidze. Rusi imajo v ognju še eno železo, saj se v drugem polfinalu merita dve nekdanji svetovni prvakinji, domačinka Aleksandra Kostenjuk in Kitajka Tan Zhongyi

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije