Bil je pripravljen tudi umreti v ringu

Tyson Fury s prestola združenja WBC zrušil Deontayja Wilderja. Po odmevni zmagi svoje navijače navdušil še z Ameriško pito.
Fotografija:
Odpri galerijo

Tysona Furyja so do ringa sredi nabito polne lasvegaške arene MGM Grand včeraj prinesli kakor pravega vladarja s krono na glavi, kot pravi kralj je včeraj tudi odkorakal z borišča. V spektakularnem povratnem boksarskem obračunu je namreč s tehničnim nokavtom v sedmi rundi premagal Deontayja Wilderja in mu iztrgal iz rok šampionski pas v težki kategoriji po različici WBC, ki se mu je sicer nasmihal že v prvem medsebojnem dvoboju pred slabimi 15 meseci, ko sta se razšla z neodločenim izidom.

Ciganski kralj, kakor si je 31-letni Britanec sam nadel vzdevek, je Wilderja presenetil z napadalnim slogom, za katerega branilec lovorike preprosto ni našel pravega protiorožja. Vse preveč je svoje upe polagal na en udarec s svojo ubijalsko desnico, pri tem pa zanemarjal obrambo, kar je Fury s pridom izkoriščal in tekmeca večkrat dobro zadel. Jeziček na tehtnici je na svojo stran odločilno nagnil že v tretji rundi, v kateri je z desnico poslal Wilderja prvič na tla.

Krvavel iz ustnice in levega ušesa

Čeprav je Deontay med tem, ko mu je sodnik štel, odkimaval z glavo, češ da mu ni nič, je televizijska kamera med premorom jasno pokazala, da Tysonov udarec še zdaleč ni bil nedolžen. Bronasti bombarder je namreč vidno krvavel iz ustnice in poleg tega tudi iz levega ušesa, kar je dalo slutiti, da mu je počil bobnič. To je bilo mogoče sklepati tudi iz njegovega gibanja, ki od četrte runde naprej še zdaleč ni bilo več lahkotno. Fury, ki je bil s 123,8 kilograma na uradnem tehtanju za debele 19,4 kilograma težji od nasprotnika, je v nadaljevanju tri leta starejšega Američana še dodatno utrujal in mu jemal moč z objemanjem, na trenutke že pretiranim, zaradi česar ga je sodnik kaznoval z odvzemom točke.

Tysonov način borbe je bil izjemno učinkovit; Wilder se je iz minute v minute težje premikal in se po novem prejetem močnejšem udarcu v peti rundi znova znašel v nokdavnu, tako da je bilo le vprašanje časa, kdaj bo obračuna konec. To se je dejansko zgodilo v sedmi rundi, ko je 206 centimetrov visoki Anglež pred očmi legendarnih težkokategornikov Evandra Holyfielda, Lennoxa Lewisa in Mika Tysona z dvema direktoma prisilil Deontayjevega glavnega trenerja Jaya Deasa, da je v znak vdaje vrgel v ring brisačo. Wilder je zmajeval z glavo, češ da za to ni bilo nobene potrebe, toda Deas je želel s tem zgolj zaščititi svojega varovanca pred (še) hujšimi poškodbami. Zdravje pač mora biti na prvem mestu.

Kralj je znova zasedel prestol

Čeprav je njegov (otečeni) obraz že od daleč izdajal, kako zelo je bil razočaran, je 201 centimeter visoki as iz Alabame športno sprejel prvi profesionalni poraz – po 42 zmagah (41 z nokavtom) in enem neodločenem izidu. »Nobenih izgovorov nimam, zmagal je boljši. Želel bi si le, da ne bi izgubil na takšen način. Bil sem namreč pripravljen umreti v ringu, na koncu koncev sem bojevnik v pravem pomenu besede. Zato se bom tudi vrnil – še močnejši!« je poudaril 34-letni Američan, medtem ko tri leta mlajši Britanec po jubilejni 30. zmagi (21. z nokavtom) – razumljivo – ni skrival navdušenja.

»Deontay si zasluži vse čestitke. Čeprav sem ga močno zadel z desnico, se je pobral in nadaljeval dvoboj. Vrnil se bo, zagotovo bo spet prvak,« je napovedal Fury in zase pribil: »Kralj je znova zasedel prestol!« Skoraj 16.000 gledalcev je vnovič spravil na noge še s pesmijo American pie (Ameriška pita), ki jo je zapel, kot da ne bi imel ravnokar za seboj napornega obračuna za naslov svetovnega prvaka v kraljevski kategoriji … N

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije