PLANICA

Bertonclju zastal dih med Petrovim grozljivim poletom

Na današnji tekmi v Planici kar devet slovenskih smučarskih skakalcev. Kvalifikacijska zmaga novemu japonskemu rekorderju Rjojuju Kobajašiju.
Fotografija: Japonski skakalni as Rjoju Kobajaši se je včeraj v Planici počutil kot rockovski zvezdnik. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Japonski skakalni as Rjoju Kobajaši se je včeraj v Planici počutil kot rockovski zvezdnik. FOTO: Marko Feist

RATEČE – Že uvodni dan finala 40. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih oziroma poletih v dolini pod Poncami je postregel s pravljično kuliso, v kateri je ob skakalcih uživalo tudi 13.000 gledalcev, med katerimi so že po četrtkovi tradiciji prevladovali otroci. Z njihovo podporo so slovenski orli na letalnici bratov Gorišek še dodatno razprli svoja krila in kot za stavo nizali dolge polete.
Japonski skakalni as Rjoju Kobajaši se je včeraj v Planici počutil kot rockovski zvezdnik. FOTO: Marko Feist
Japonski skakalni as Rjoju Kobajaši se je včeraj v Planici počutil kot rockovski zvezdnik. FOTO: Marko Feist

Na današnjo posamično tekmo, za katero bodo zeleno luč prižgali ob 14.30, se je namreč uvrstilo kar devet naših reprezentantov, ob Timiju Zajcu, ki je v kvalifikacijah zablestel s tretjim mestom in novim osebnim rekordom (239 m), se bodo predzadnjič v tej sezoni za točke svetovnega pokala potegovali tudi Domen Prevc (228 m/5.), Anže Semenič (212 m/21.), Peter Prevc (222 m/22.), Bor Pavlovčič (216,5 m/29.), Tilen Bartol (229 m/30.), Žiga Jelar (214 m/33.), Jurij Tepeš (224 m/35.) in Jaka Hvala (208,5 m/38.).

Z izkupičkom slovenskih skakalcev je bil vidno zadovoljen tudi glavni trener Gorazd Bertoncelj. »Z deveterico imamo na prvi tekmi v Planici še več reprezentantov, kot smo si potihem želeli, s Timijem in Domnom pa dva povsem v ospredju, kar je res lepa napoved tekme,« je dejal 42-letni Kranjčan, ki s svojimi izbranci odkrito meri na stopničke.

Kot pravi, je njihova dolžnost, da se pred svojimi številnimi navijači dobro odrežejo. Ob obeh najmlajših in obenem naših najboljših reprezentantih je posebej pohvalil tudi Petra Prevca, ki je – glede na to, kakšne težave je imel kmalu po odskoku prvega poskusa za uradni trening, po katerem ga je močno zasukalo v zraku – izjemno stopnjeval svoje nastope do 214 in 222 metrov.


Na srečo se je vse dobro končalo


»Prvi Petrov nastop je bil zares grozljiv. Znašel se je v zelo kočljivem položaju. Ko te začne enkrat tako nevarno premetavati, moraš imeti izjemne sposobnosti, da se ujameš in pristaneš na nogah. Na srečo se je vse dobro končalo,« si je oddahnil Bertoncelj. Vidno je odleglo tudi 26-letniku iz Dolenje vasi pri Železnikih. »Bilo je res stresno in turbulentno,« je priznal Peter in dodal, da je bil njegov drugi nastop malce boljši, pri tretjem pa je že šlo v pravo smer. Po koncu kvalifikacij je bil zadovoljen tudi njegov (naj)mlajši brat Domen, ker je vendarle našel pravo opremo in nastavitve. Zaradi tega je optimističen.


To je seveda lahko tudi Rjoju Kobajaši, ki je vrhunsko formo potrdil z novim japonskim rekordom (248 m) in kvalifikacijsko zmago, za katero je prejel 5000 švicarskih frankov denarne nagrade. »Ko na vrhu zaletišča pogledam v dolino in vidim vse te zastave, se počutim kot rockovski zvezdnik,« je razkril 22-letni Japonec, ki ne bo spreminjal svoje priprave za tekmo: »Še naprej bom stoodstotno osredotočen le na svoje nastope, takšen način mi pač prinaša uspeh.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije