SKOKI

Anže osrečil navijača, Peter sebe

Lanišek s 3. mestom v kvalifikacijah Innsbrucka spet napovedal boj za vrh.
Fotografija: Peter Prevc je bil po daljšem času spet zadovoljen s svojim skokom. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Peter Prevc je bil po daljšem času spet zadovoljen s svojim skokom. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Da je v odlični formi, je Anže Lanišek potrdil tudi kvalifikacijah za današnjo preizkušnjo v Innsbrucku (13.30), tretjo tekmo novoletne turneje v smučarskih skokih. Slovenski as se je izkazal s tretjim mestom (121 m). Več točk sta prejela le Poljaka Dawid Kubacki (128 m) in Kamil Stoch (126 m).

»Veseli me, da sem bil stanoviten, na treningu drugi in četrti, v kvalifikacijah pa tretji. Moji skoki so bili'luštni in brez grobih napak, kar je spodbudno. Vedno so še rezerve, te imam tudi, kar zadeva opremo za tekmo. Glede dresa sem sicer brez skrbi, saj sem na varni strani. Če sem iskren, mi niti ne bi bilo v užitek zmagati s prevelikim kombinezonom, toda o tem zdaj ne mislim govoriti,« je navrgel Lanišek, potem ko je v mešani coni enega od fantov osrečil s startno številko in podpisom, nekaj deklet pa s skupno fotografijo.

Da je 26-letni Domžalčan, ki se je v boju za stopničke na tem znamenitem tekmovanju štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji včeraj znebil enega močnega tekmeca (skupno petouvrščeni Nemec Karl Geiger je kot 51. senzacionalno obstal v kvalifikacijah), na odlični poti, je ocenil tudi najizkušenejši slovenski reprezentant Peter Prevc. »Žaba deluje zelo dobro, saj se ne pusti motiti. To je vse, kar potrebuje,« je razložil zmagovalec novoletne turneje iz sezone 2015/16, ki je bil po dolgem času spet zadovoljen s svojim nastopom (121 m), s katerim je bil v kvalifikacijah kot naš drugi najboljši skakalec osmi, tik pred Lovrom Kosom (121 m).

Lahko je šel mirno spat

»Že moj prvi skok za trening (123 m) je bil soliden, v zraku pa mi ni bilo treba loviti smuči in sebe. Zadovoljen sem, da sem stopnjeval nastope,« je bil Peter vesel, ker je lahko šel po daljšem času spet mirno spat. V zadnjem obdobju namreč ni imel veliko mirnega spanca. V vetrovni loteriji v Oberstdorfu je pristal na 22. mestu, v Garmisch-Partenkirchnu pa je kot 39. ostal celo praznih rok.

»Veliko sem delal na tem, da bi se izboljšal, na skakalnici pa se to še ni pokazalo. Veliko sem razmišljal, preračunaval in si razbijal glavo, da bi se vendarle odrezal bolje. Upam, da se bo zdaj v Innsbrucku krivulja vendarle zasukala navzgor,« si je zaželel 30-letni član kranjskega Triglava, ki ima na Bergisel vse mogoče spomine.

»No, to – če dobro premislim – velja za vse naprave. Ko sem tu zmagal, je bila to zame, ko se zdaj ozrem nazaj, skoraj najtežja preizkušnja, saj sem od prej s seboj nosil precej balasta. Prav v Innsbrucku se mi je velikokrat kaj zalomilo, zato mi je res odleglo, ko mi je tu uspelo zmagati,« se je spomnil in pristavil, da je naprava na Tirolskem med vsemi najmanjša na turneji.

»To je zelo zahtevna skakalnica, ampak je na njej mogoče kaj narediti. V Innsbrucku se sicer pogosto prelomi turneja: tu je še ne dobiš, lahko pa jo izgubiš,« je glede boja za zlatega orla še pripomnil Peter. Skozi kvalifikacijsko sito so se od naših zanesljivo prebili tudi Žiga Jelar (118,5 m/17.), Timi Zajc (115,5 m/25.) in Domen Prevc (115 m/34.), ki je skakal z novimi Slatnarjevimi smučmi, potem ko so mu tekmovalne, ki si jih je izbral za sezono, polomili delavci v Oberstdorfu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije