Anamarija Lampič je najboljša sprinterka!

Slovenska smučarska tekačica novoletno turnejo končala v rdeči majici. Potem ko je dobila sprint v prosti tehniki, nepremagljiva tudi v klasični.
Fotografija: Anamarija Lampič je dobila obe sprinterski preizkušnji na novoletni turneji. FOTO: SZS
Odpri galerijo
Anamarija Lampič je dobila obe sprinterski preizkušnji na novoletni turneji. FOTO: SZS

Alpe Cermis je sloviti vzpon za konec novoletne turneje, a za slovenski smučarski tek je glavna odločitev včeraj padla že precej pred peklenskim finišem. Že na prvem letečem cilju zadnje etape si je namreč Anamarija Lampič zagotovila zmago v posebnem sprinterskem točkovanju, potem ko je v soboto potrdila, da je trenutno ena najboljših v tej disciplini. Razveselila se je namreč zmage, tretje v karieri in druge na tej turneji.

Anamarija Lampič je šla na novoletni turneji po poteh slovite predhodnice Petre Majdič, ki je dvakrat (2009 in 2010) končala tekmovanje kot zmagovalka posebnega sprinterskega točkovanja (je pa bila resda tudi v skupnem seštevku na 3. in 2. mestu). Pot proti rdeči majici si je začela tlakovati v drugi etapi, ko je dobila sprint v Lenzerheidu, v četrti se je morala nato posloviti od 1. mesta, vendar pa je bila vseskozi tik pod vrhom, pred sobotnim sprintom je bila v tej posebni razvrstitvi tretja, za Rusinjo Natalijo Neprjajevo in Norvežanko Therese Johaug. A jasno je bilo, da ima (lepo) priložnost, da spet skoči v vodstvo, na še enem sprintu. Če je bila nepremagljiva v prosti tehniki teden prej, zakaj ne bi bila še v njej ljubši klasični ...

In res je 24-letnica v najljubši disciplini novo leto začela, kot je staro končala, za nameček ji je šel na roko razplet v konkurenčnih taborih, saj je Johaugova izpadla v polfinalu, Neprjajeva pa je v finalu padla in končala na zadnjem, 6. mestu.

»Upam, da ne razvajam preveč, da zmage ne bodo postale samoumevne. Še naprej bo treba delati, pred mano je še veliko stvari. Zelo sem zadovoljna z zmago, tega sploh nisem pričakovala. Zjutraj se nisem počutila najbolje, tudi v kvalifikacijah sem bila zakrčena, a potem je steklo. V četrtfinalu sem nato videla, da sem v zaključku res močna. Tudi smuči sem imela odlične!« se je smejalo Lampičevi, ki si pred začetkom turneje niti v sanjah ni predstavljala, da bo dosegla dvojno zmago. Takojšnji načrt za zadnjo, peklensko preizkušnjo pa je bil jasen: odličen sprinterski začetek, nato pa le še preživetje do konca.
 

Najprej hitro, nato počasi


In tako je tudi bilo, kar si je zadala, je izpolnila do potankosti, na prvem vmesnem času na 2,3 km, kjer so se delile točke za sprinterski seštevek, je bila prva, osvojila je novih 15 točk in že po krogu na stadionu je bilo jasno, da je najboljša sprinterka Toura.

»Že v soboto sem si zadala, da moram dobiti vse točke na stadionu, na prvem sprintu. Res sem se dobro ogrela, držala do konca, napadla na zadnjem klancu, šla na vso moč. Na vrhu pred ravnino sem malce zmanjšala hitrost, da so se tekmice malce zaletele, nato pa sem pospešila in dobila to prednost. Res sem super vesela, da sem dobila točke in da sem na koncu dobila tudi rdečo majico! Ko smo zapuščale stadion, sem se obračala proti Steffanu (Sarraco, osebni trener, op. p.) in ga spraševala, ali je dovolj, potrdil mi je ter rekel, naj grem le še počasi naprej. In sem šla, počasi,« je pojasnila Lampičeva, ki je v tem počasnem slogu v cilj prišla kot zadnja, 41., a je ni to niti najmanj motilo.

Zadnjo etapo (10 km prosto) je prepričljivo dobila Johaugova, ki je slavila tudi v skupnem seštevku turneje, v katerem je Lampičeva z zaostankom 9:38 zasedla 19. mesto.


Drugi Slovenec, ki je končal turnejo 2019/20, je Miha Šimenc. Sprva sicer ni nameraval vztrajati do konca, nato pa se je predzadnji dan tekmovanja razveselil rezultata kariere. V sprintu je namreč osvojil 8. mesto. »Že po kvalifikacijah sem postal optimističen, razmišljal sem o tem, da mi morda tokrat celo uspe kaj več od uvrstitve v izločilne boje. Po polfinalu mi je bilo malo žal, ker mi je zmanjkalo za preboj v finale, a nikoli nisem mislil, da bom v klasiki dosegel tako visoko uvrstitev. Res sem zadovoljen,« je dejal Šimenc, ki je včeraj kot Lampičeva pristal v ozadju, na 52. mestu, medtem ko je bil v skupnem seštevku 54. Zadnjo etapo pri moških je dobil Norvežan Simen Hegstad Krüger, 14. Tour de Ski pa je šel Rusu Aleksandru Bolšunovu

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije