NOGOMET

Američani po kavbojsko izzvali Irance

Na SP v Katarju v današnjem derbiju skupine B tudi v znamenju politike. Jürgen Klinsmann ujezil Portugalca na iranski klopi Carlosa Queiroza.
Fotografija: Iranski selektor Carlos Queiroz in reprezentant Karim Ansarifard sta bila kljub izzivanju iz ameriškega tabora odlično razpoložena. FOTO: John Sibley/Reuters
Odpri galerijo
Iranski selektor Carlos Queiroz in reprezentant Karim Ansarifard sta bila kljub izzivanju iz ameriškega tabora odlično razpoložena. FOTO: John Sibley/Reuters

Samo vprašanje časa je bilo, kdo bo pred odločilnim dvobojem – danes se začenja zadnje kolo v skupinskem delu tekmovanja – za napredovanje v osmino finala iz skupine B med Iranom in ZDA (20.00) prvi izvlekel revolver. K sreči le s slepimi naboji, a vseeno precej naivno (ali premišljeno?) so ga izvlekli Američani oziroma njihova krovna nogometna organizacija.

Z objavo napovedi tekme na družabnih omrežjih instagramu in twitterju z zastavama obeh držav so Američani ujezili trdo linijo Islamske republike Iran. Na trobojnici ni bilo uradnega simbola islamske države. Čeprav je bila objava hitro izbrisana z družabnih omrežij, je bil iranski odgovor na najvišji politični ravni hiter in oster. Iranska vlada je od Svetovne nogometne zveze (Fifa) zahtevala izločitev ameriške reprezentance s svetovnega prvenstva. Česar seveda ne bo dočakala.

FOTO: Amr Abdallah Dalsh Reuters
FOTO: Amr Abdallah Dalsh Reuters
Ameriška nogometna zveza je iransko zastavo brez islamskega simbola objavila kot podporo ženskam v Iranu in pri tem izpostavila reprezentanco, ki ni vedela prav nič o tej potezi, vodstvo se namreč z igralci in strokovnim štabom ni posvetovalo o tej samostojni akciji.

»Želeli smo izraziti podporo pravicam žensk,« je na novinarski konferenci pojasnil direktor za stike z javnostjo pri USMNT (Ameriška moška reprezentanca) Michael Kammarman. Namerno ali naključno izzivanje pred športno bitko z jasnim nazivom »Zmaga ali slovo« je imelo še bolj vznemirljivo predigro. Nekdanji selektor ZDA Jürgen Klinsmann je o iranskih igralcih povedal, da imajo umazano kulturo igranja in izzivanja s triki, s katerimi poskušajo vplivati na sodnike. Stopil je na žulj iranskega selektorja Carlosa Queiroza, za katerega je dejal, da se zaradi tega odlično ujame z iransko reprezentanco. Svoje prepričanje je Klinsmann podkrepil z besedami: »Šest let sem bil selektor. Bili smo v Gvatemali, Hondurasu, Kostariki. To ustreza njihovi kulturi.«

V Lyonu zmagala nogomet in Iran

FOTO: John Sibley Reuters
FOTO: John Sibley Reuters
Tudi Queiroz je vrnil žogico Klinsmannu. »Pripombe o iranski kulturi, iranski reprezentanci in mojih igralcih so sramota za nogomet,« je na twitterju zapisal Portugalec, ki je slavnemu kolegu dal še lekcijo obnašanja. »Prevzel si pobudo in me naslavljaš s Carlos, zato je prav, da te jaz z Jürgen. Čeprav me ne poznate osebno, dvomite o mojem značaju s tipičnim predsodkom večvrednosti ...« je med drugim zapisal 69-letni strokovnjak in »Jürgna« pozval k odstopu iz tehnične komisije pri Fifi. Mlado ameriško moštvo mora za napredovanje med 16 najboljših premagati Irance. Slednjim bo najbrž zadostovala točka, saj se bosta v drugi tekmi v otoškem derbiju pomerila Anglija in Wales. Valižani so le pri točki iz prve tekme proti ZDA (1:1), Angleži pa so na varnem tudi zaradi visoke zmage proti Iranu s 6:2.

Edini dvoboj Američanov in Irancev na mundialih, leta 1998 v Franciji v Lyonu, ki je veljal za najbolj političnega v novejši zgodovini SP, se je razpletel z zmago Irancev z 2:1. In s prijateljskim stiskom rok, nasmeški ter skupinsko fotografijo. Zmagal je nogomet, so takrat zapisali mediji. Naj zmaga tudi tokrat! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije