NOVI MANDAT

Aleksandru Čeferinu se lahko smeji. Razlog je ta

Eno najmočnejših športnih organizacij na svetu bo vodil še do leta 2027, v obdobju, ko bo evropski nogomet doživel nekaj reform.
Fotografija: Aleksander Čeferin. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Slovenec Aleksander Čeferin bo danes dobil nov mandat predsednika Evropske nogometne zveze, Uefe. V Lizboni bo 47. kongres, na katerem bo Čeferin edini predsedniški kandidat. Da bo glasovanje zgolj formalnost, dokazuje tudi dejstvo, da ima podporo tako rekoč vseh članic krovne zveze.

»Dobil sem 55 pisem podpore prav toliko članic naše zveze in bi bilo noro, če ne bi kandidiral,« je že oktobra pojasnil Čeferin. Septembra 2016 je v Atenah dobil prvi, takrat še nepolni mandat na čelu Uefe, leta 2019 pa še drugega, polnega in s polno podporo.

Eno najmočnejših športnih organizacij na svetu bo vodil še do leta 2027, v obdobju, ko bo evropski nogomet doživel nekaj reform.

Dogajanje v Lizboni se je začelo že v torek s sejo izvršnega odbora Uefe. Na njem so izbrali gostitelja za žensko EP 2025. To je Švica.

Kongres se bo danes začel ob 10. uri po slovenskem času in končal predvidoma štiri ure pozneje. Ključne točke dnevnega reda so poročilo predsednika in izvršnega odbora ter Uefine administracije za 2021/22, finančno poročilo za 2021/22 ter proračun za 2023/24.

Glavna točka bodo že omenjene volitve predsednika za nov štiriletni mandat. Ob tem bodo volili tudi izvršni odbor, v katerem bo najmanj ena ženska. Tudi člani IO bodo dobili štiriletni mandat, le en član dvoletnega.

Volili bodo tudi svoja predstavnika, dva podpredsednika, za svet Mednarodne nogometne zveze Fife, in sicer za štiriletni mandat. Enega na predlog štirih britanskih zvez, enega pa na predlog preostalih članic Uefe. Ob tem bodo volili še enega člana sveta Fife za štiriletni in enega za dvoletni mandat.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije