DOPINNG

Afera Eržen: Slovenija, dopinška nebesa

Novo ime v kolesarski sagi s prepovedanimi snovmi. Na Giru dvojno slovensko vodstvo v skupnem seštevku.
Fotografija: Jan Polanc je nastope na Giru stopnjeval do rožnate majice vodilnega. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Jan Polanc je nastope na Giru stopnjeval do rožnate majice vodilnega. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Čaka se le, kdaj bo padla naslednja glava. Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je namreč vzela pod drobnogled Milana Eržena, izvršnega direktorja ekipe Bahrain-Merida, ki ima v svojih vrstah obilo slovenskega osebja, tako pri kolesarjih kot tudi pri spremljajočih članih. Gre za nadaljevanje dopinške afere, za krvni doping, ki je izbruhnila na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Seefeldu.
Jan Polanc je nastope na Giru stopnjeval do rožnate majice vodilnega. FOTO: Leon Vidic
Jan Polanc je nastope na Giru stopnjeval do rožnate majice vodilnega. FOTO: Leon Vidic

Uci že od leta 2015 spremlja več Slovencev, tako tekmovalcev kot vodstva, ki bi naj bili vpleteni v različne preiskave, tudi tiste pred afero Aderlass z nordijskega SP. V Bahrain-Meridi, pred dnevi sta bila zaradi dopinških sumov suspendirana eden od njenih športnih direktorjev Borut Božič in kolesar Kristijan Koren, sicer zanikajo obtožbe. Večina slovenskih kolesarjev, 32 jih je v poklicnih ekipah, je imela stike z Erženom, strokovnjakom tudi za komore, ki oponašajo višinski trening.

V bahrajnski ekipi kolesarijo še Matej Mohorič, Grega Bole, Domen Novak, Luka Pibernik in Jan Tratnik. V Erženovi ekipi Adria Mobil je med letoma 2013 in 2015 dirkal tudi Primož Roglič. "Slovenija in Hrvaška sta pod drobnogledom, kolesarji in menedžerji so vpleteni v primere, te Uci skrbno spremlja.

Za zdaj pa v dosjeju ni nobenega drugega imena posameznika," pravi predsednik Ucija David Lappartient. Predsednik Slovenske antidopinške agencije Jani Dvoršak pa je komentiral: "Na žalost imamo kar precej pozitivnih primerov. Nedvomno zaradi bližine Italije, kamor gre veliko kolesarjev."
 

Kupil centrifugo


Kolesarski strokovnjaki dodajajo, da če imata denimo Nemčija in Avstrija stroge dopinške pravilnike, ki so vodili v operacijo Aderlass, sta Slovenija in Hrvaška (suspendirani kolesar Kristijan Đurasek) varni nebesi za prepovedana sredstva. Eržen naj bi bil prek hrvaškega posrednika v stikih tudi z zloglasnim dopinškim doktorjem Markom Schmidtom, od njega naj bi kupil centrifugo, ki pri transfuzijah loči rdeča krvna telesca od plazme.


Dvoršak je o aferi in željah predsednika Ucija, da jim bodo nacionalne protidopinške agencije pomagale in vložile več denarja v preprečevanje zla, odgovoril: "O aferi vem toliko kot vi, kar sem pač prebral. Zato nimam nobenega komentarja. Strinjam se s predsednikom Ucija, a ta ne pozna podrobnosti. Slovenska protidopinška organizacija ima podpisano pogodbo o izmenjavi podatkov in sodelovanju s posebno organizacijo, ki jo je v izvajanju protidopinškega programa ustanovila mednarodna kolesarska zveza. Sodeluje zelo intenzivno, s tem, da vsaka organizacija izvaja vsaka svojo nalogo s pristojnostmi. Mi imamo svoj krog slovenskih kolesarjev, ki jih testiramo, oni imajo svojega, kamor so vključeni vsi kolesarji, ki imajo podpisane tristranske pogodbe, z Ucijem in poklicno ekipo, v kateri nastopajo. Morda predsednik Slovenijo vidi na takšen način, a jaz imam drugačno mnenje." 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije