NOGOMET

Makedonija – Slovenija 3 : 2

Objavljeno 14. november 2012 19.18 | Posodobljeno 14. november 2012 21.12 | Piše: Mo. S., STA

Zadnja letošnja tekma slovenske nogometne reprezentance.

SKOPJE – Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Skopju izgubila proti Makedoniji z 2 : 3 (0 : 2). Izbranci Slaviše Stojanovića so pred tekmo poudarjali željo po zmagi, zaigrali so tudi z novim sistemom (vezisti v rombu), a to ni prineslo želenega izkupička. Ob odsotnosti nekaterih standardnih nogometašev je slovenska vrsta že v prvem polčasu dvakrat kapitulirala. V drugem je Nejc Pečnik sicer dvakrat zadel, toda tekmo je odločil Agim Ibraimi po slabem posredovanju Samirja Handanovića. Za Slovenijo je to na osmi tekmi v letu 2012 četrti poraz (hkrati tretji na tretji tekmi proti Makedoniji), naslednji obračun pa bo na sporedu v začetku februarja. Tekmec še ni znan.

Spremenjena začetna postava

Kakor je napovedal, je selektor tekmo z Makedonijo začel v precej (še bolj od pričakovane) spremenjeni postavi in v sistemu 4-1-2-1-2. V obrambi je na desni strani začel Andraž Struna, v osrčju obrambe sta bila Dominic Maroh in Dejan Kelhar, na levem boku Bojan Jokić, v sredini Jasmin Kurtić, Kevin Kampl, Goran Cvijanović in Rene Krhin, v napadu pa Tim Matavž in debitant Robert Berić.

Slovenci so začeli kar obetavno in v osmi minuti imeli lepo priložnost za vodstvo, saj je sodnik pokazal na belo točko po igranju z roko Bobana Grnčarova v makedonskem kazenskem prostoru po kotu. Odgovornost je nase prevzel Kurtić, čigar strel v levo stran pa je Tome Pačovski obranil. V 13. minuti je Cvijanović poskusil z roba kazenskega prostora, a meril malce premalo natančno, Kurtić pa je minuto zatem žogo poslal visoko čez gol malce z leve strani.

Sledile so minute, v katerih so domačini prevzeli pobudo in si priigrali nekaj obetavnih akcij. V 15. minuti je Adis Jahović s 15 metrov zatresel vratnico slovenskega gola, Agim Ibraimi je v 18. minuti z 19 metrov dobro izvedel prosti strel, po katerem je žoga za malenkost zletela čez prečko, v 27. minuti pa so izbranci Čedomirja Janevskega povedli, potem ko je po Kelharjevem neodločnem posredovanju Darko Tasevski sprožil iz prve z 12, 13 metrov in ugnal nemočnega Handanovića.

V 32. minuti so imeli Slovenci, pri katerih je pred tem Matavž v 26. minuti z roba kazenskega strela žogo poslal točno v Pačovskega, lepo priložnost za izenačenje, ko je do strela malce z desne strani iz bližine prišel Kampl, a je njegov prvi strel makedonski vratar obranil, v drugo pa je Salzburgov nogometaš žogo poslal čez gol. V 41. minuti pa so gostitelji povišali prednost. Ibraimi je izvedel prosti strel malce z desne strani, podal v kazenski prostor, kjer je bil najvišji debitant Jahović in z glavo zabil za 2 : 0.

Uspešna menjava: Pečnik

Stojanović je na začetku drugega polčasa v igro poslal Andraža Kirma in Nejca Pečnika, prav slednji pa je v 48. minuti zmanjšal zaostanek, ko je iz bližine po Kirmovi podaji s prostega strela matiral rezervnega vratarja domačih Martina Bogatinova. Toda že tri minute zatem so Makedonci znova zadeli, Ibraimi se je odločil za strel z dobrih 30 metrov, Handanović pa je ob slabem posredovanju žogo spustil v mrežo.

A Slovenci se niso vdali, v 63. minuti so se domačim znova približali, ko je po lepi Jokićevi podaji za hrbet domače obrambe spet zadel Pečnik. Slovenci so bili v tem delu precej boljši tekmec, napadali in bili v 74. minuti blizu izenačenja. Matavž se je po napaki domačih znašel sam pred vratarjem, ga že preigral, a je nato eden domačih branilcev preprečil Primorčev strel na gol. V končnici tekme so Slovenci poskušali na vsak način izenačiti, a do pravega strela niso več prišli, tako da se v klube vračajo z novim porazom.

Deli s prijatelji