RUŠENJE MEJNIKOV

Hirscher prehitel rekord Tine Maze

V tej sezoni je dosegel že enajst zmag in tudi zaslužil največ doslej. 
Fotografija: FOTO: Arnd Wiegmann, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Arnd Wiegmann, Reuters

LJUBLJANA – Za Marcelom Hirscherjem je ena njegovih najuspešnejših sezon v alpskem smučanju. Ob koncu tedna je dosegel enajsto in dvanajsto zmago v tej sezoni svetovnega pokala. Če bo ponovil Kranjsko Goro, se bo na finalu v Aareju po številu zmag v eni sezoni izenačil s Švicarko Vreni Schneider, ki je v sezoni 1988/89 štirinajstkrat zmagala.

Schneiderjeva je leta 1989 svoj prvi veliki kristalni globus za dobljeni seštevek celotne sezone svetovnega pokala osvojila z rekordnim številom zmag. Štirinajst zmag v eni sezoni je največ v absolutni konkurenci tako žensk kot moških.

Švicarka je takrat osvojila šest veleslalomov od sedmih ter vseh sedem slalomov ter eno kombinacijo. S tem izkupičkom je za eno zmago izboljšala dotedanji mejnik, ki ga je v sezoni 1978/79 s 13 zmagami postavil sloviti Šved Ingemar Stenmark, trikratni zmagovalec skupnega seštevka v svetovnem pokalu.

Rekordni sedmi veliki kristalni globus

Devetindvajsetletni Avstrijec, ki je že potrdil rekordni sedmi veliki kristalni globus, je osvojil sedem slalomov, od devetih klasičnih v tej sezoni, in pet veleslalomov, od šestih klasičnih v tej sezoni.

Teoretično lahko v boj za rekord po številu zmag poseže tudi Američanka Mikaela Shiffrin. V tej sezoni je osvojila deset zmag in ima teoretične možnosti za še štiri. Alpske smučarke do konca sezone čakata še dva slaloma in dva veleslaloma. Ob koncu tedna se bodo specialistke v tehničnih disciplinah ustavile v Ofterschwangu na zadnji postaji pred finalom v Aareju.

Mazejevi ostaja rekordno število zbranih točk 

Hirscher je po številu zmag v eni sezoni že prehitel najuspešnejšo slovensko udeleženko svetovnega pokala Tino Maze, ki je v rekordni sezoni 2012/13, ko je postala skupna zmagovalka svetovnega pokala, nanizala 11 zmag in zbrala rekordno število točk svetovnega pokala (2414 točk).
FOTO: Tomi Lombar, Delo
FOTO: Tomi Lombar, Delo

Rekord po številu točk bo tudi po tej sezoni še naprej ostal v njeni lasti. Nepresežen bo tudi rekord Mazejeve po številu stopničk v eni sezoni, ko je zbrala vsega skupaj 24 uvrstitev na oder za zmagovalke in za dve uvrstitvi popravila dotedanji rekord Hirscherjevega rojaka Hermanna Maierja (22), ki bo z 2000 točkami v eni sezoni še naprej ostal na vrhu moškega seznama.
Hirscher ima teoretične možnosti za zmagi na dveh preostalih tekmah v veleslalomu in slalomu v Aareju. V Kvitfjellu ob koncu tedna sta na sporedu predzadnja smuk in superveleslalom. Ti dve disciplini bosta na sporedu tudi v Aareju.

Hirscher in Shiffrinova sta v tej sezoni do sklepnih bojev zbrala vsak po 15 stopničk, Norvežan Henrik Kristoffersen jih ima 14. Do konca sezone je še šest moških in šest ženskih tekem ter na razpolago največ 600 točk v vsaki od kategorij.

Hirscher je na 31 tekmah v tej sezoni zbral 1494 točk, kar je dovolj za rekordni veliki globus, a premalo za izenačenje rekorda Mazejeve, Shiffrinova, ki si je teoretično že zagotovila svoj drugi veliki kristalni globus, pa ima po 33 tekmah na vrhu ženskega seštevka 1513 točk.

Najuspešnejša sezona tudi finančno

Čeprav je Hirscher v sezoni 2016/17 osvojil več stopničk (19), pa je ta sezona njegova najuspešnejša tudi ob pogledu na izkupiček denarnih nagrad.

Hirscher je v letošnji sezoni osvojil skupno 622.881 švicarskih frankov nagrad, kar je največ doslej. Tudi Shiffrinova z osvojenim izkupičkom 602.774 frankov še nikoli poprej ni z denarnimi nagradami zaslužila toliko. Seveda gre za bruto zneske. Tina Maze je v rekordni sezoni 2012/13 z denarnimi nagradami za uvrstitve v svetovnem pokalu dobila vsega skupaj 701.797 švicarskih frankov.

Največ za eno zmago je Hirscher dobil za prvo mesto na nočnem slalomu v Schladmingu, najbolj dobičkonosen konec tedna pa je imel v Kranjski Gori, ko je za zmagi v veleslalomu in slalomu prejel 90.400 frankov, kar je 400 frankov več od zmagovitega vikenda v Adelbodnu.

Največja posamična nagrada v letošnji sezoni je bila izplačana Nemcu Thomasu Dressnu, ki je za zmago na smuku v Kitzbühelu dobil ček v višini 74.000 švicarskih frankov.

Shiffrinova je za zmago na nočnem slalomu v Flachauu prejela ček v vrednosti 79.028 frankov, za zmagi v Courchevelu na veleslalomu in paralelnem slalomu je domov odnesla čeka v skupni vrednosti 100.000 frankov. Izplačala se ji je tudi zmaga na paralelni mestni tekmi v Oslu (55.000 frankov), le 1000 frankov manj pa je dobila za zmago na slalomu v Lienzu.

Najbolj dobičkonosno sezono je imel od Slovencev in Slovenk v svetovnem pokalu Žan Kranjec, ki je doslej zbral 26.100 frankov, od tega je 10.000 frankov dobil za tretje mesto na veleslalomu v Alta Badii, za peto mesto na veleslalomu v Kranjski Gori pa 5000 frankov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije