NAJBOLJŠA SEZONA

Zlato polje pozlatilo Janjo Garnbret

Objavljeno 13. november 2017 13.30 | Posodobljeno 13. november 2017 13.30 | Piše: M. U.

Slovensko čudežno plezalno dekle zmagalo na finalu svetovnega pokala. Do prve zmage tudi v kranjski steni.

Janja Garnbret je prvič zmagala na tekmi svetovnega pokala v Kranju. FOTO: Stanko Gruden

KRANJ – Zlato polje je naposled pozlatilo zlato deklico slovenskega športnega plezanja. Janja Garnbret je namreč zmagala na sklepni tekmi letošnje sezone svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. Kranjska umetna stena se je pred razprodano dvorano torej le usmilila plezalnega mojstrstva 18-letne Korošice in po dveh tretjih mestih je čudežna plezalna deklica v gorenjski prestolnici tudi dobesedno priplezala na sam vrh. Garnbretova je bila najboljša že po treh krogih uvodnih bojev, edina v obeh konkurencah je tri smeri preplezala do vrha, namreč obe kvalifikacijski in polfinalno. »Tokrat sem bila resnično živčna, moja želja po domači zmagi pa je prevladala nad pritiskom. Nisem si predstavljala, da je tako lepo slaviti pred domačo publiko.

»Tokrat sem bila resnično živčna, moja želja po domači zmagi pa je prevladala nad pritiskom.«

Večino časa je glava tista, ki ti dovoli zmagati ali ne. Ta sezona je bila najboljša od vseh, ker sem zelo čustvena oseba, pa sem še vsako leto jokala na odru za zmagovalce,« se je presrečna izpovedala Janja Garnbret, ki je letos v svetovnem pokalu, tako kot lani, osvojila skupni seštevek v težavnosti in kombinaciji, poleg tega je bila druga v skupni balvanski razvrstitvi. V svetovnem pokalu je letos kot prva tekmovalka v zgodovini zabeležila kar devet zmag v sezoni, šest v težavnosti in tri v balvanih, ter rekordno bero točk v skupnem seštevku (1035) z največjo razliko v primerjavi s tekmicam v zgodovini. Drugo kranjsko mesto je pripadlo Jain Kim iz Južne Koreje, na tretjo stopničko je priplezala Britanka Molly Thompson-Smith.

Slovenija je imela še dve finalistki. Štirikratna zmagovalka kranjske tekme Mina Markovič je na koncu zasedla peto stopničko. »Janji vse čestitke za sezono in za zmago v Kranju. Tu sicer zelo dobro nastopam, a tokrat bi se dalo še kaj narediti,« je menila Markovičeva. Sedemnajstletna debitantka v finalih Vita Lukan, ta je v sklepno plezanje napredovala po polfinalni pritožbi, pa je pristala na sedmem mestu. »Res sem bila vesela, da sem prišla v finale, tudi presenečena in navdušena. S finalnim plezanjem nisem najbolj zadovoljna, a je bila to neverjetna izkušnja, nekaj treme pri tem pa je kar zdravo,« je bila z novo tekmovalno izkušnjo prezadovoljna Lukanova, ki je letos v Permu postala tudi evropska mladinska prvakinja v težavnosti v starostnem razredu kadetinj. Domen Škofic je bil edini Slovenec v finalnem plezanju, osvojil je končno četrto mesto. Zmagal je Avstrijec Jakob Schubert, že tretjič v Kranju, pred Nemcem Alexandrom Megosom in Rusom Dmitrijem Fakirjanovim. »Letos se mi sezona ni sešla, tudi kopico smole sem imel. Tokrat sem hotel pokazati čim več, lahko bi šel do vrha. Na koncu nas je večina delala napake, zmagal pa je tisti, ki je ni storil. Sem pa v finalu pred polno dvorano užival,« je povedal Škofic, lani najboljši v skupnem seštevka svetovnega pokala v težavnosti. .

 

Deli s prijatelji