ROKOMET

Zeleno kot v Baskiji

Objavljeno 03. november 2012 12.59 | Posodobljeno 03. november 2012 12.59 | Piše: Marko Uršič

Alberto Aguirrezabalaga García brani barve rokometašev Trima iz Trebnjega.

Slovenski rokometni ligi baskovski pečat daje Alberto Aguirrezabalaga García (foto: Ljubo Vukelič).

LJUBLJANA, TREBNJE – V Sloveniji zdaj igrata dva poklicna baskovska športnika. Za nogometaše Olimpije žogo brca Íñigo Sarasola Laskurain, pred sezono pa je vrste rokometašev Trima iz Trebnjega okrepil Alberto Aguirrezabalaga García. Ta je srčni izvoljenec igralke Krima Carmen Martín, ki je kot enega od pogojev, da pride v Ljubljano, navedla tudi to, da bi za Alberta našli klub v Sloveniji. Celje Pivovarna Laško ga je zavrnilo, ker pa ima Krim dobre odnose s Trebnjim, je baskovski rokometaš oblekel dres Trima. Trebanjski kolektiv iberskemu mladeniču plača le prevoz iz Ljubljane in obrok hrane, druge stroške pokrije Krim. Se je pa Aguirrezabalaga v dosedanjem poteku državnega prvenstva že izkazal z zelo kakovostnimi predstavami na desnem krilu (na istem igralnem mestu kot boljša polovica Martínova), po potrebi pa lahko igra tudi na položaju desnega zunanjega igralca.

Kakšna je izkušnja igranja v drugem rokometnem prvenstvu? »Zelo drugačna, tu je drugačen rokomet. V Španiji se igra veliko bolj taktično, v Sloveniji pa je bolj poudarjena telesna plat. Veliko je igre eden na enega, igralci so močnejši in odloča telesna moč.« Kako pa je v Trebnjem, čeprav moštvo ne spada v sam vrh slovenskega rokometa? »Zadovoljen sem, občutek imam, da imamo moštvo, ki bi lahko prišlo tudi med prve tri, zakaj pa ne. Glede na to, da je Cimos Koper premagal Gorenje, mi smo zmagali v Mariboru, Mariborčani pa so ugnali Koprčane. Želel bi, da bi bili med prvimi štirimi ekipami,« pove 23-letnik iz Zarautza, 15 kilometrov od San Sebastiána.

Slovenščina je težka

Njegov starejši brat in španski reprezentant Mikel Aguirrezabalaga García igra za rokometaše Barcelone, 28-letnik vrata napada s položaja levega zunanjega. »Popolnoma drugačen je od mene, ima skoraj dva metra in igra na drugem položaju, poleg tega je desničar. Jaz sem levičar, majhen, lahek, brat pa je močan,« navrže 182 cm visoki Bask. Kako pa mu je všeč v Sloveniji? »Bolj ali manj je podobna Španiji. Še posebno Baskija je zelo podobna Sloveniji. Veliko je zelenja, tudi zelo hladno je, ko pritisne mraz. Tudi ljudje, menim, so po mojem okusu. Ne govorim slovensko, ker je to težek jezik, ko govorim angleško, pa me ljudje razumejo. Tu sem se lepo vklopil,« razgrne slovenske vtise.

V Ljubljani sta španski restavraciji, sta ju s Carmen že obiskala? »Ne še, bil sem v srbski, restavracije so normalne.« Martínovo je spoznal, ko je ta igrala za Itxako, klub iz Navare. V Navari, za Amaya Sport San Antonio iz Pamplone, nekdanji sloviti Portland San Antonio, pa je igral tudi Alberto. Do 40 kilometrov oddaljene Estelle, kjer je nastopala Carmen, je imel 20, 25 minut vožnje z avtomobilom, par pa sta že dve leti.

Prek Rutenke do zmage

Slovenska rokometna reprezentanca bo jutri v času kosila, ob 12. uri, odigrala drugo tekmo v kvalifikacijah za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2014. V Minsku bo tekmica Belorusija, za katero igra tudi nekdanji slovenski reprezentant Sergej Rutenka. Klub temu sta cilj čete selektorja Borisa Deniča novi dve točki zmagi v sredo nad Romunijo v Kopru (34 : 26).

 

Deli s prijatelji